LAPONIJA, ZEMLJA DJEDA MRAZA

Dom Djeda Mraza pun je vilenjaka, sobova, ledenih snjegovića i drugih zanimljivih stanovnika. Vjerovali ili ne u Djeda Mraza, sigurno je veliki doživljaj na -20 ºC vidjeti tu božićnu atmosferu i prirodna bogatstva Laponije

Piše: Helena Novak, 2. g

Laponija je područje koje se pruža regijom Sapmi. Danas je Laponija podijeljena između dviju zemalja, sjeverna provincija Finske nosi naziv Laponija, dok švedski dio nazivaju Lappland. Laponija uključuje i sjeverne krajeve Skandinavije i poluotok Kola u Rusiji. Autohtono stanovništvo Saami Laponiju je naselili prije 7000 godina, kada su se bavili lovom i ribolovom, a u 18. stoljeću počinju se baviti uzgojem sobova. Saami su narod koji ima vlastiti jezik i kulturu, ali nema vlastitu državu.  Danas isključivo Laponci u Norveškoj i Švedskoj imaju pravo na uzgoj sobova. Mnogi su se Laponci preselili iz laponskih sela u  veće gradove.

Središte Laponije je grad Rovaniemi, a devet kilometara od njega i dvije tisuće kilometara od Sjevernoga pola udaljeno je selo Djeda Mraza. Svjetska atrakcija Dom Djeda Mraza pun je vilenjaka, sobova, ledenih snjegovića i ostalih zanimljivih stanovnika. Kažu da je prva posjetiteljica Roveaniemija bila Eleanor Roosevelt, udovica Franklina Roosevelta koja je 1950. godine željela vidjeti početak Arktičkoga kruga. Tim je povodom na granici izgrađena kolibica; svidjela se Djedu Mrazu koji se u nju kasnije preselio. Najveseliji bucmasti Djedica obožava djecu i uveseljava ih, i to ne samo za Božić, u Laponiji ih uveseljava cijele godine. Djedica vas svakodnevno čeka  kako biste mu šapnuli želju u uho! Tisuće pisama iz cijeloga svijeta dolaze u ured Djedice, a on na svako odgovara.
Adresa Djeda Mraza: Arktički krug, 96930
Rovaniemi, Finska

Provesti blagdane u Laponiji zasigurno je nezaboravno iskustvo za djecu i mlade, ali Laponija nudi mnoge aktivnosti i atrakcije za one malo starije. Laponija skriva mnoge šumovite i snježne nacionalne parkove, a u čaroliji polarne svjetlosti ili Aurori Borealis može se uživati u razdoblju od prosinca do svibnja. Za one avanturističkoga duha tu su skijanje i snowbording, planinarenje i šetnja kroz pješačke rute bujnih šuma te vožnja saonicama koje vuku haskiji ili sobovi te ribolov u rupi na ledu. Organiziraju se i mnoga neobična događanja kao što su lov na komarce i igranje močvarnoga nogometa.

Vjerovali ili ne u Djeda Mraza, sigurno je veliki doživljaj na -20 ºC vidjeti tu božićnu atmosferu i prirodna bogatstva Laponije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *