PORTRETI

Koliko god realistično izgledaju, nikad se ne smiju uzimati zdravo za gotovo

 

piše: Maksim Kos, 3. g

 

U interpretaciji književnih tekstova jedan je od segmenata čitateljeve pozornosti karakterizacija, odnosno portretiranje književnih likova. Neki su nastali kao određene preslike autoru poznatih ljudi, a neki kao plod potpune umjetničke imaginacije. Čitajući nikad nismo sigurni koliko nas i kako autor zavarava prezentirajući naoko objektivnu stvarnost. U likovnoj sam umjetnosti također pronašao nekoliko zanimljivih slučajeva lažnog slikarskog portretiranja koje dovodi do gotovo bizarnih slučajeva i/ili određenog razočaranja. Ne smijemo zaboraviti ni književne likove koji su slikari, ali o tome jedan drugi put.

Portreti su složen povijesni dokument koji nikada ne prikazuju potpunu istinu jer predstavljaju subjektivno mišljenje, predrasude i slikarove tajne namjere. Neovisno o tomu koliko realistično izgledaju, portreti se nikad ne smiju uzimati zdravo za gotovo. Izdvojio sam dva primjera: „Lažno reklamiranje“ i „Uvjerljivo nagađanje“.

Prvi je slučaj nastao kada je Henrik VII. tražio novu ženu nakon smrti Jane Seymour i čuo pohvale na račun Anne od Klevea. Njegov je glavni ministar T. Cromwell htio da se Henrik njome oženi radi očuvanja dobrih odnosa između Engleske i Njemačke. Naime, kralj je prije braka htio vidjeti kako Anne izgleda te je naložio slikaru Hansu Holbeinu da otiđe u Europu i naslika njezin portret. Budući da je bio zadovoljan slikom koju je dobio, Henrik je pozvao Anne u Englesku. Međutim, kad se s njome susreo licem u lice, pomislio je kako je „flandrijska kobila“.

Drugi primjer, „Uvjerljivo nagađanje“ nastao je kada je slikar Tizian, umjetnik na vrhuncu svoje karijere, naslikao portret Franje I. Slika je sjajan prikaz ponosa i vitalnosti, ali venecijanski slikar nikad nije vidio francuskoga kralja. Sliku je utemeljio na ranijim radovima pariških dvorskih slikara. Na kraju je to slika koja prikazuje kako je Tizian zamišljao kralja. Djelo je konačan rezultat slikarske igre pokvarenog telefona.

Prosudite sami koliko su istinite ove priče i koliko umjetničke slike odgovaraju originalima.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *