FESTIVAL SVJETLA: ZAGREB 2019. (OD 20. DO 24. OŽUJKA)

Umjetnici svjetla na ovom festivalu kao svoje platno koriste gradske fasade i povezuju prošlost i sadašnjost spajajući povijesnu jezgru grada s modernom tehnologijom

 

Piše: Lucija Črnković, 2. g

Svjetlost je elektromagnetsko zračenje vidljivo ljudskom oku. Ono reagira na ograničen raspon valnih duljina, od 380 do 780 nanometara, tj. na vidljivu svjetlost, ali izvrsno raspoznaje male razlike unutar tog raspona. Te su razlike boje. Tako vidimo boje od ljubičaste, koja ima najkraću valnu duljinu, preko plave, zelene, žute i narančaste sve do crvene boje, koja ima najdulju valnu duljinu.

Boje su već dugo bitan segment umjetničkoga djela, ali u tu svrhu upotrebljavati samu svjetlost nešto je novija pojava. Svjetski gradovi poput Lyona, Amsterdama, Berlina, Praga, Helsinkija i St. Petersburga već dulje vrijeme spajaju svjetlost i zvuk u posebnu umjetnost, a 2017. godine pridružio im se i Zagreb.

Prvi zagrebački Festival svjetla u trajanju od četiri dana održao se na sedam lokacija, a samo godinu dana poslije proširio se na čak devetnaest različitih lokacija. Festival nije privukao samo Zagrepčane, nego i posjetitelje iz Južne Koreje, Italije, Njemačke, Bosne i Hercegovine i SAD-a.

Ove će se godine Festival svjetla u Zagrebu održati od 20. do 24. ožujka, na dobro nam poznatim lokacijama u srcu grada kao što su Tunel Grič, Art park, Tomićeva ulica, Kula Lotrščak, Park Grič, Plato Gradec, Vranyczanyjeva poljana, Galerija Klovićevi dvori i njezin atrij, Jezuitski trg, Opatička ulica, Hrvatski institut za povijest, Muzej grada Zagreba, Vrazovo šetalište i Ljetna pozornica Tuškanac.

Umjetnici svjetla na ovom festivalu kao svoje platno koriste gradske fasade i povezuju prošlost i sadašnjost spajajući povijesnu jezgru grada s modernom tehnologijom. Zidovi pokraj kojih smo toliko puta prošli poprimaju novo lice dok se na njima pomoću spoja svjetlosti, glazbe i zvukova pričaju različite priče vezane uz temu festivale te godine. Sav trud  uložen u stvaranje tih posebnih umjetničkih djela na kraju se isplati, jer svake godine velik broj ljudi dođe i bude očaran igrom boja i svjetlosti, pa se nadamo da će i ove godine ovaj inovativni festival nadmašiti svoje prošlogodišnje izdanje i privući još više posjetitelja svojim novim kreacijama.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *