POMOR PERISKI U JADRANU

KAKO MOŽEMO OČUVATI LJEPOTU NAŠEG MORA?

piše: Zrinka Mihaljević, 2.E

ŠTO JE POMOR PERISKI U JADRANU?

Plemenita periska ili lostura (lat. Pinna nobilis) je najveći mediteranski školjkaš i endem Sredozemnog mora. Strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj. Rasprostranjena je u cijelom Jadranu i ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora. Oblika je šiljastog trokuta i svijetlo je smeđe boje. Često je prekrivena algama, spužvama i školjkama. Nalazi se u IUCN Crvenom popisu te je nedavno zbog velike količine smrtnosti na području Mediterana dobila status “kritično ugrožena vrsta“.

Nedavno je masovna smrtnost obuhvatila područje od Elafitskog otočja do otoka Premude i Silbe, ali i cjelokupnu obalu od Dubrovnika do Zadra. Poznato je da je ova velika smrtnost vjerojatno uzrokovana parazitom Haplosporidium pinnae koji je bio prvi put primijećen na jugu Španjolske (iako to nije potvrđeno). Ovaj parazit se razmnožava kada je temperatura mora iznad 13,5 °C. Širi se na plemenitu perisku tako što se parazitira u njenom tkivu. Također se smatra da je uzrokovana bakterijom Mycobacterium sp. Periske ne posjeduju prirodnu otpornost na ovu bolest pa je ova situacija vrlo ozbiljna. Prvi put se ova zaraza pojavila u Hrvatskoj u svibnju 2019, a tijekom 2020. je godine dokazano da je zaraza obuhvatila cijeli hrvatski dio Jadrana.

Krajem prošle godine je zabilježen pomor posljednje populacije periski na području Parka prirode Telašćica. Kako bismo usporili ovaj proces ili ga čak i potpuno eliminirali, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je pokrenulo akciju „Jeste li ih vidjeli?“ sa ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja. Pozivaju građane da šire informaciju o uginulim jedinkama periski kako bi pratili stanje populacije plemenite periske koja je pod visokim rizikom od izumiranja na području Jadrana. Ako ugledate perisku (živu ili uginulu jedinku), pošaljite lokaciju jedinke na adresu vrste@mzoe.hr ili putem online obrasca na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Text Box: Periske u Hrvatskoj – Net.hr
Periske u Hrvatskoj – Net.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *