Elektronski kalkulatori

piše: Leonarda Zbiljski

Kalkulator je naziv za spravu koja obavlja računske operacije. Možemo ih podijeliti na jednostavne i složene. Jednostavni kalkulatori mogu oduzimati, zbrajati, množiti, dijeliti te izračunavati postotke. Najčešće se koriste u školama i kod kuće. Složeni kalkulatori mogu obavljati složene operacije, a koriste ih znanstvenici, računovođe te inženjeri. Mi danas upotrebljavamo elektroničke kalkulatore, koje nazivamo i digitronima. Jedan od prvih džepnih kalkulatora u svijetu proizvodio se od 1972. godine u tvornici Digitron u Bujama, pa je u Hrvatskoj naziv digitron postao istoznačnica za džepni kalkulator. Prije toga većina kalkulatora je bila mehanička.

                Kako radi elektronski kalkulator? U mozgu svakoga elektronskoga kalkulatora brojevi se nalaze u binarnome sustavu tj. zapisani su pomoću znamenki 0 i 1. Maleni elektronički sklopovi se uključuju ili isključuju ovisno o tome trebaju li predstaviti 0 ili 1. Kada unesete broj u kalkulator, on se prenosi u binarni kod, a na kraju računa dobiveni rezultat u binarnom kodu se pretvori u broj koji će se prikazati na predočniku tj. displeju (malome ekranu kalkulatora). Najvjerojatnije ste primijetili male blijede linije na ekranu kalkulatora gdje se ispisuje konačni rezultat zadanog računa. Kalkulatori imaju predočnik od tekućih kristala (LCD), na kojemu je svaka znamenka predstavljena s pomoću sedam linija (blijede linije koje vidimo na ekranu) koje potamne kada kroz njihov kristal prođe električna struja. Na taj način se ispisuje rezultat. Kada u kalkulator unesete računsku operaciju, ti podaci se pohranjuju u memorijskim registrima. Nakon toga aritmetička jedinica izvrši računsku operaciju, a rezultat pohrani u jedan od memorijskih registara. Rezultat se iz registra u decimalnom obliku šalje na predočnik.

                Postoji nekoliko tipova kalkulatora. Obični kalkulatori (džepni kalkulatori) imaju jednostavnu tastaturu i obavljaju osnovne računske operacije. Postoje i mali kalkulatori, kao što su oni ugrađeni u ručne satove. Većina ih ima predočnik od devet znamenaka i memoriju za pohranjivanje brojeva. Malim kalkulatorima je dovoljna mala količina energije. Neki kalkulatori ne rabe baterije zato što su opremljeni solarnom pločicom koja sunčevu svjetlost pretvara u energiju. Veći kalkulatori mogu rezultat prikazati na predočniku i otisnuti ga na roli papira. Kalkulatori koje upotrebljavaju znanstvenici su puno složeniji. S pomoću njih moguće je izračunavati matematičke funkcije i obrađivati statističke podatke. Kalkulatore koji se mogu programirani da obavljaju jednu složenu operaciju pritiskom na jednu tipku zapravo možemo nazvati jednostavnim računalima. Postoje kalkulatori koji na velikom predočniku također prikazuju grafikone. Blagajne iz trgovina su kalkulatori. One zbrajaju cijene proizvoda koje kupac želi kupiti i tiskaju popis s cijenama i ukupnim iznosom.                 U današnje vrijeme kalkulatori su jako bitni. Koriste se u školama i raznim zanimanjima. Možemo ih smatrati stvarima koje ubrzavaju razne radnje u našem životu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *