Otkriće vode na Mjesecu

Dva odvojena znanstvena istraživanja potvrdila su postojanje molekularne vode na Mjesecu

piše: Marija Belošević, 2.e

Prema najnovijim znanstvenim istraživanjima potvrđeno je da u svemiru postoji mnogo veća količina vode nego što se smatralo do sada. Naime, dokazano je da ju je moguće pronaći i među sjenovitim kraterima koji ispunjavaju Mjesečevu površinu. Ovaj podatak otvorio je mnoge mogućnosti daljeg istraživanja svemira, novih dugoročnijih misija, možda čak i u nepoznate sfere koje do nikad prije nisu bile istražene.

            Što se tiče samih znanstvenih radova vezanih za ovu pojavu postoje dva. Autori prvog rada otkrili su tragove vodenih molekula u Mjesečevoj regiji obasjanoj suncem. Autori drugog rada izračunali su prisutnost zasjenjenih područja na površini Mjeseca koji služe kao prebivališta vodenog leda, a ta površina iznosi čak 38.850 kilometara kvadratnih. Ovi radovi pomažu i NASA-i koja užurbano traži izvore života na Mjesecu, jer planira tamo poslati astronaute. Pojava vode na Mjesecu uvelike bi olakšala misiju, jer prijenos vode sa Zemlje na Mjesec iznosi nekoliko tisuća dolara. Osim toga, Mjesec bi bio pogodan kao crpka za gorivo koju bi svemirski brodovi posjećivali na svojim misijama.

            Znanstvenici su od samih početaka Mjesec smatrali samo ogoljenom stijenom, jer na njemu teleskopom nisu mogli vidjeti ništa što bi ukazivalo na pojavu vode (jezera, oblake itd.). Također su takvo razmišljanje poduprli i prvi astronauti koji su sletjeli na Mjesec te ga okarakterizirali kao nakupinu pijeska i prašine. Smatra se da je sovjetska sonda, koja je putovala do Mjeseca 1978., na sebe prikupila uzorke vode, no znanstvena zajednica je olako prešla preko toga. Početkom 21. stoljeća sve su takve i slične teorije odbijene zbog sve više znanstvenih dokaza prisutnosti leda na našem jedinom prirodnom satelitu. Tako su znanstvenici 2018. godine otkrili nalazište zamrznute vode na polovima Mjeseca no astronauti nisu stigli posjetiti taj dio. Smatra se da južni pol Mjeseca sadrži najveći broj molekula vode.

            Što se tiče modernih otkrića, u Indiji je dokazano da se nalazišta vodika i kisika nalaze pod sjajem Sunčeva svjetla. No asistentica iz NASA-e tvrdi kako ti spojevi mogu biti proizvodi Mjesečeve toplinske emisije. Sljedeće otkriće je potvrđeno zahvaljujući infracrvenom teleskopu koji je montiran na zrakoplovu, a pokazuje nepravilnosti u Mjesečevom svjetlu valne duljine od šest mikrona. Na temelju toga je zaključeno da se tamo može nalaziti voda, jer jedna njezina molekula može stvoriti val od šest mikrona. Također, uz pomoć instrumenta montiranog teleskopa otkriveno je da bi se masivne količine vode mogle nalaziti ispod kratera Clavius na južnom dijelu Mjeseca. No, postavlja se sljedeće pitanje: Kako to da te molekule međusobno ne tvore tekućinu vode ili led? Na to se može jednako tako dati i jednostavan odgovor: Molekule ne vrše međusobne interakcije zbog njihove raširenosti. Molekule vode skrivene su i zaštićene unutar komadića stakla koje su stvorili udari mikrometeora. Nažalost, prema najnovijim otkrićima nema dovoljno molekula vode kako bi ih astronauti mogli koristiti. Kubni metar na Mjesecu sadrži manje vode nego kubni metar u Sahari. Jedino gdje se nalazi veća količina vode, možda jedva dovoljna za opstanak, je na polovima.

            Drugi su stadiji iz Colorada pomoću matematičke jednadžbe te analize površine Mjeseca otkrili da se najviše vode nlazi u tzv. mikroledenim zamkama u kojima je voda milijardama godina zarobljena u obliku leda na temperaturi od -162 stupnja Celzijeva. Procjena količine ovakvih tvorevina je deset milijardi. Ova sjenovita područja jednostavnija su za uzimanje leda od ulaska u masivne kratere. Potrage za vodom u takvim zamkama vršit će roboti.

            Sve u svemu, najbitnije je to da i u jednim i u drugim stadijama znanstvenici dolaze do istog zaključka – na našem jedinom prirodnom satelitu nalaze se molekule jednog od najvažnijih izvora života: vode.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *