Najveći uspjesi hrvatskog sporta

Hrvatska kao sportska nacija

piše: Domagoj Kostović

Hrvatska je vrlo uspješna sportska nacija. Hrvatski su sportaši postigli mnogo izvrsnih uspjeha koje ćemo svi pamtiti i na koje ćemo uvijek biti iznimno ponosni. Smatram da je sport više od igre. Sport može ujediniti cijelu naciju da diše kao jedna, ali i uspješno može predstaviti državu na globalnoj razini. Upravo sam iz tih razloga odlučio prisjetiti se nekih najvećih hrvatskih sportskih postignuća.

Svi smo mi još uvijek pod velikim dojmom nezapamćenog rezultata hrvatske nogometne reprezentacije. Plasman u finale Svjetskog prvenstva i utakmica protiv Francuske najveći je uspjeh u povijesti hrvatskog sporta! Tako su odabranici Zlatka Dalića osvojili svjetsko srebro koje je razveselilo cijelu naciju. To je kruna svih dosadašnjih postignuća hrvatskih sportaša.

Prošle su točno 22 godine od iznimno bitnog uspjeha naših nogometaša. Ćirini su Vatreni u Francuskoj osvojili treće mjesto. Te 1998. godine Hrvatska je sa sjajnom generacijom porazila Jamajku, Japan, Rumunjsku i Njemačku, a zaustavio nas je u polufinalu domaćin Francuska, koja je na kraju i osvojila zlato.

Predvođeni legendarnim kapetanom Draženom Petrovićem, hrvatski su košarkaši osvojili olimpijsko srebro u Barceloni. U finalu izgubili smo od SAD-a. Hrvatska je tako stigla do srebrne medalje zlatnog sjaja, koja ima posebnu vrijednost zato što je to prvo momčadsko odličje Hrvatske.

Hrvatska se može ponosno pohvaliti iznimno uspješnom vaterpolskom reprezentacijom. Naše su Barakude dva puta osvojila svjetsko prvenstvo. Prvi puta svjetsko su prvenstvo osvojili 2007., a drugi puta 2017. godine. Osvojili su i medalju zlatnoga sjaja u Londonu na OI.

Na ovom je popisu svoje mjesto zasluženo dobila naša skijašica Janica Kostelić. U svojoj bajnoj karijeri osvojila je čak šest olimpijskih medalja zlatnoga sjaja. Janica je pravi primjer svima nama kako je uz mnogo rada i vjere sve moguće.

Naši su nas rukometaši mnogo puta učinili ponosnima, ali posebno bih htio istaknuti olimpijsko zlato koje su osvojili 1996. u Atalanti. To je prvo hrvatsko zlato!

Uz sve dosada navedeno, definitivno još nedostaju hrvatski uspjesi na području tenisa. Prva asocijacija svima nama je osvajanje Wimbledona u ulozi Gorana Ivaniševića 2001. godine. Uspjeh je još veći iz razloga što je na turnir bio pozvan te zbog toga nije glasio kao kandidat za osvajanje. Također je vrijedno spomena Čilićevo osvajanje Us Opena 2012, godine. To je Marinov najveći uspjeh u karijeri. Hrvatska je teniska reprezentacija dva puta osvajala Davis Cup – 2005. i 2018. godine.

Za kraj bih htio zahvaliti svim hrvatskim sportašima koji su nas učinili ponosnima, svima onima koji se bore pod hrvatskim dresom i onima koji trpe mnoga odricanja za sportske uspjehe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *