Velika nesreća na utrci formule 1

Fia započinje istragu

piše: Domagoj Kostović

U nedjelju, 29.11.2020. godine, prema rasporedu održala se utrka Velika nagrada Bahreina formule 1.

Nažalost, ovu je utrku obilježila velika nesreća. Naime, francuski vozač formule 1 Romain Grosjean doživio je pravu traumu. Njegov je bolid probio zaštitnu bočnu ogradu i istog se trenutka zapalio. U nekoliko je sekundi nastao pravi požar. Nekako je uspio izaći iz zapaljenog vozila te je preko radija javio kako zahtijeva protokol. Zatim je ušao u kola hitne pomoći te je u minimalnom roku odvezen u bolnicu. Utrka je bila zaustavljena kako bi se staza pravilno očistila te kako bi ostali vozači mogli mirno utrku privesti kraju.

Na svu sreću, francuski je vozač iz ove nesreće izašao s manjim fizičkim ozljedama, što je pravo čudo uzevši u obzir da je u trenutku sudara vozio nevjerojatnom brzinom od 225 kilometara na sat. Pretrpio je opekline na šakama i natukao je ruke, ali uz to doživio je veliki psihički šok. Nakon tri dana provedena u bolnici, Romain je izjavio kako mu je sigurnosna zaštita za glavu spasila život. Sigurnosna zaštita za glavu, popularnija pod nazivom „halo“, uvedena je 2018. godina nakon tragične nesreće francuskog vozača Julesa Bianchija koja je rezultirala smrću vozača. Uz to, Romain je izjavio kako je vidio smrt izbliza te da taj osjećaj koji će mu zauvijek promijeniti život nikome nikada ne bi poželio. Na svu sreću, vozač je uspio prevladati strah za životom te je uspio pronaći koncentraciju i pravi način kako treba odreagirati. Spomenuo je da mu je od svega najgori osjećaj gorenja dlanova. Vozač je razveselio sve obožavatelje ovog sporta izjavivši kako mu je želja nastupiti na posljednjoj utrci ove sezone, a to je Velika nagrada Abu Dhabija.

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) započela je istragu po hitnom postupkuo ovoj tragičnoj nesreći. Direktor FIA-e izjavio je da će istraga trajati između šest i osam tjedana te da će detaljno istražiti što se dogodila i koji je uzrok nesreće. FIA je već napravila određene izmjene i poboljšanja na zaštitnim ogradama.

Za kraj treba još spomenuti da je ponovno ,prema očekivanju, britanski vozač Mercedesa Lewis Hamilton pokazao svoju nadmoć te je osvojio prvo mjesto. Drugo i treće mjesto svojom utrkom zaslužili su nizozemski vozač Verstappen i tajlandski vozač Albon.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *