ZBOGOM DIEGO!

Napustio nas je jedan od najvećih sportaša ikad!

piše: Fran Kramberger

U srijedu, 25. studenog, preminuo je Diego Maradona, legendarni nogometaš kojeg neki smatraju i najboljim ikad.

Maradona je početkom studenog završio u bolnici, a zbog krvarenja u mozgu hitno je operiran. Izgledalo je da se sjajno oporavio, no u bolnici su mu dijagnosticirani i znakovi depresije, što je dovelo njegov oporavak u pitanje. Proveo je neko vrijeme u dobro čuvanim klinikama, a prije dva tjedna je oporavak nastavio kod kuće. Nažalost, Maradona se ovoga puta nije uspio izvući te je preminuo u 61. godini života.

Prve vijesti o događaju su spomenule srčani udar kao uzrok smrti, no sljedećeg je dana opsežna obdukcija pokazala kako je uzrok smrti bio akutni edem pluća uzrokovan slabim radom srca. Obdukcija i analiza su trajale više od 3 sata.

Maradona je bio jedan od najboljih nogometaša u povijesti, a 1976. godine započeo je svoj profesionalni put u Argentinos Juniorsima. U karijeri je upisao nastupe za Boca Juniorse, Barcelonu, Napoli, Sevillu i Newell’s Old Boyse, a karijeru je završio 1997. godine u dresu Boca Juniorsa. Postigao je značajne uspjehe i s Bocom i Barcelonom, a poseban dio povijesti nogometa je napisao s Napolijem. Njegov dolazak u klub je obuzeo cijeli grad, a na predstavljanju je bilo 75 000 ljudi. U dresu Napolija je osvojio dva naslova prvaka Italije, Kup Uefa, talijanski Kup i Superkup, a u Napulju je postao poput božanstva.

Za reprezentaciju Argentine je odigrao 91 utakmicu i zabio 34 gola. Zahvaljujući njegovoj magiji na terenu, Argentina je 1986. godine osvojila svjetsko prvenstvo. Na tom je prvenstvu Englezima u četvrtfinalu zabio dva gola koja su najviše obilježila njegovu karijeru. Maradona je za vodstvo 1-0 „nadskočio” vratara Petera Shiltona i podignutom rukom iznad glave zabio pogodak. Tuniski sudac Ali Bin Nasser je bez razmišljanja pokazao rukom na centar. Englezi su se bunili, ali pomoći nije bilo. „Udario sam loptu malo glavom, a malo uz pomoć Božje ruke”, rekao je nakon utakmice, zbog čega je taj gol poznat pod imenom „Božja ruka“. Četiri minute kasnije Maradona je postigao jedan od najljepših pogodaka svih vremena. Uzeo je loptu na svojoj polovici, a onda je savladao četiri suparnička nogometaša i golmana. Taj je gol kasnije proglašen pogotkom stoljeća.

Maradona je izgledao odlično na terenu, no njegov osobni život nije bio takav. Alkohol i droga su ga doveli u brojne probleme i osude i, dok je njegov ugled na osobnoj razini padao, nitko nije mogao srušiti njegovo nogometno nasljedstvo. Promijenio je pogled svijeta na nogomet i ostat će zapamćen kao jedan od najboljih nogometaša ikad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *