Muka ježeva

Špiro Guberina, smrt legende hrvatskog glumišta

Piše: Vanja Miličević

Jučer nas je napustio još jedan velikan hrvatskog glumišta. U 88. godini života u Zagrebu preminuo je naš legendarni kazališni, televizijski i filmski glumac – Špiro Guberina. U svojoj bogatoj karijeri odigrao je mnoštvo različitih uloga te je dobitnik Nagrade Vladimir Nazor i Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo.

            Amaterski se počeo baviti kazalištem u svom rodnom Šibeniku. Srednju školu pohađao je u Dubrovniku, a potom seli na studij u Zagreb. Bio je očigledno svestran i neodlučan mladić te je stoga i upisao Akademiju dramskih umjetnosti tek nakon što je napustio građevinu odnosno studij matematike i fizike. Nakon što je diplomirao u roku, zapošljava se u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje je proveo više od 40 godina. Karijeru su mu obilježili i brojni nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu.

            Zahvaljujući svom talentu komičara, jedinstvenosti i prepoznatljivosti u svim svojim kazališnim i filmskim ulogama postao je jedan od najomiljenijih domaćih glumaca. Špiro je uglavnom glumio manje uloge, ali izuzetno zapažene od kritike i publike. Jedna od prvih njegovih kazališnih uloga bila je ona Kneza Miškina u Idiotu, vojnika Kreleta u Kiklopu, Mačka u Brešanovom Hamletu dok je u Držićevom Dundi Maroju odigrao osam uloga. Filmske i televizijske uloge po kojima će ga i buduće generacije pamtiti odigrao je u Kapetanu Mikuli Malom, Servantesu iz Malog Mista, Buži, Putovanju u Vučjak, U registraturi, Dnevniku Očenašeka, Prosjacima i sinovima, Jelenku, Velom Mistu i dr… Proslavio se i oduševio nezaboravnom ulogom osebujnog Joze Škovacina u serijalu Velo Misto upravo zbog svojih vrsnih komičarskih sposobnosti te uzrečice iz naslova Muke mi ježove.

            Špiro je prije desetak godina u sklopu proslave 50 godina karijere objavio svoju monografiju Nikad više u kojoj je opisao njemu dojmljive događaje, ljude i predstave. Knjigu je posvetio svom najdražem profesoru Ranku Marinkoviću koji je ujedno i najzaslužniji za glumčev kazališni angažman, i po čijem je romanu Kiklop Špiro čak i nazvao svoj mali teatar.

            Počivaj u miru Vaša visosti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *