Odabir fakulteta

Piše: Ema Rebrina, 2.e

Ni sami nismo nekad svjesni koliko vrijeme brzo prolazi. Često neke stvari uzimamo zdravo za gotovo te ne cijenimo te iste stvari, a nakon možda deset godina žalimo. Još do nedavno mi se činilo kao da sam još u osnovnoj školi te kao da su moje brige i problemi manji te kako imam puno više slobodnog vremena. Mislim da je meni, a i još nekim ljudima, teško shvatiti kako je zapravo online nastava brzo prošla te kako smo se zapravo brzo prilagodili jednom drugačijem načinu života.

Odrasli mi često govore da moramo što prije razmisliti o svojoj budućnosti. Tako su mi govorili još u osnovnoj za srednju školu, ali sada mi u srednjoj školi govore za fakultet. Ja i dalje mislim da imam vremena, no moguće je da tu griješim te da bih se trebala početi odlučivati. Već imam nekakve planove, no svi se mijenjaju pa tako i ja. Zapravo ne želim da mi se dogodi da upišem nešto što je u to vrijeme bilo popularnije ili nešto što su upisali moji prijatelji, a nije za mene. Vjerujem kako takve odluke, potaknute tuđim nagovaranjima ili predlaganjima u više slučaja donesu lošiju sreću umjesto dobre. Za to i služi srednja škola te je zato bitan trud. Iako neki su uspjeli svoje talente otkriti još u osnovnoj školi te se nisu morali odlučivati u srednjoj školi kao ostatak društva, drugi to rade još nakon fakulteta. Ja i dalje ne znam u potpunosti koji su moji talenti te što bi bilo najbolja odluka za mene, ali imam neke ideje. Naime srednja škola bi djeci trebala pomoći u daljnjem životu i obrazovanju te suziti izbor mogućih fakulteta da se budući brucoši lakše mogu odlučiti.

Radom i pozitivnom energijom u školi možemo postići više. Bitno je truditi se da se pripremimo za još teže dane u budućnosti. Jedna od najbitnijih osobina u životu je organizacija. Organizirani ljudi stignu obaviti svoje obveze te se još k tome i odmoriti. Urade sve u svojem danu s manje stresa od neorganiziranih ljudi. Neki dani školovanja će nam možda bit najteži dani u životu, ali sigurno jedni od onih koje ćemo najviše pamtiti. To su dani kada ćemo možda upoznati prijatelje za cijeli život te dani kada ćemo se formirati kao osobe. Tu ćemo steći mnogo iskustva, ali najvažnije puno uspomena. Steći ćemo radne navike koje će nam koristiti cijeli život kao i mnoge druge vrline.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *