Odlazak omiljene glumice Vere Zime

Piše: Lucija Uroić, 2.E

Hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica Vjeročka Zimova, poznatija kao Vera Zima preminula je 7. studenog 2020. god. u šezdesetosmoj godini života nakon duge i teške bolesti. Vera Zima dobitnica je mnogobrojnih kazališnih i filmskih nagrada među kojima su nagrada „Vladimir Nazor“ za životno djelo te nagrada „Fabijan Šovagović“ za doprinos hrvatskoj kinematografiji.

Rođena je u Metkoviću 1953. godine, a do punoljetnosti živjela je u Pločama. Otac joj je bio slovačkog podrijetla te je govorila slovački jezik. Diplomirala je 1976. na Akademiji dramskih umjetnosti, a već iduće godine ostvarila je zapaženu ulogu u filmu „Mećava“ Antuna Vrdoljaka.

Također redovito je nastupala u lutkarskom kazalištu i sinkronizirala animirane filmove. Jedna od najpoznatijih uloga joj je ona u seriji „Odmori se, zaslužio si“ za koju je 2006. godine dobila nagradu Hrvatskog društva umjetnika. „Kod glumca je najvažnija glumačka strast. Što se, pak, mene tiče, držim da je prava sreća što smo se srele Ruža Kosmički i ja“ govorila je Zima do samog kraja o svojoj najupečatljivijoj TV ulozi.

Mnogi su je voljeli zbog vedrog duha i zaraznog osmjeha životnog zadovoljstva. Na zagrebačkom krematoriju od glumice su se oprostili prijatelji i kolege uz emotivni govor Verine prijateljica iz studentskih dana Perice Martinović. Muški zbor otpjevao je Verine omiljene pjesme „My way“ Franka Sinatre i „Odlazak“ Tina Ujevića koju je uglazbio Arsen Dedić.         

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *