PlayStation 5

Izlazak nove Sonyeve konzole

Piše: Dominik Celinić, 2.e

PlayStation 5 najiščekivaniji je proizvod u svijetu konzola, ali i puno šire. Otkad je kompanija Sony prvi put najavila da radi na konzoli nove generacije, za koju su svi odmah pretpostavili da će se zvati Playstation 5 na osnovi imena njihovih prijašnjih konzola, nisu prestala šuškanja i curenja informacija kako to obično i bude s popularnim uređajima.

Nakon godina nagađanja, Sony je početkom lipnja 2020. godine konačno izašao u javnost sa službenim informacijama kako će novi PlayStation 5 izgledati i koje novitete će donijeti.

Što se tiče samog dizajna, PlayStation 5 donosi nešto u potpunosti novo i originalno. Riječ je o kombinaciji bijele i crne boje s elegantnim plavim LED osvjetljenjem koji, osim što lijepo izgleda, ima i funkcionalnu ulogu. Na prednjoj strani konzole nalaze se USB 3.0 i USB-C utori, tipke za uključivanje i isključivanje uređaja te tipka za izbacivanje diska.

PlayStation 5 pokreće procesor od čak osam jezgara. Za brzo učitavanje videoigara zaslužni su SSD memorijski diskovi s 825 GB memorije i učitavanjem od 5.5 GB u sekundi.

PlayStation 5 dostupan je u dvije verzije, od kojih jedna podržava UHD rezoluciju i ima Blu-Ray čitač, dok je druga u potpunosti digitalizirana i za njeno korištenje neće biti potrebno kupovati fizičke diskove, a ujedno je i ponešto jeftinija.

Ono što su fanovi Sonyevih konzola i pretpostavljali, Sony je potvrdio kada je izjavio da će se na njihovoj novoj PlayStation 5 konzoli moći igrati i igre s njihove prijašnje konzole. Time će igre koje su korisnici kupili za prijašnju konzolu zadržati svoju svrhu.

PlayStation 5 izašao je  12.11.2020. u SAD-u, Meksiku, Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Koreji. Tjedan dana kasnije, odnosno 19.11. postao je dostupan i ostatku svijeta, što uključuje i našu zemlju.

Što se tiče cijene, ona iznosi 3849 kuna za verziju s Blu-Ray čitačem, odnosno 3099 kuna za digitalnu verziju. Potražnja u cijelom svijetu i u samoj Hrvatskoj izrazito je velika pa je do konzole još uvijek jako teško doći. Na sam datum izlaska sve dostupne konzole bile su rasprodane, pa se nadamo da će korisnici koji žele svoj PlayStation 5 pod božićnom jelkom uspjeti u tome.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *