Sport za vrijeme pandemije

Stanje profesionalnog sporta se poboljšava

Piše: Domagoj Kostović

Već godinu dana svjetska populacija vodi tešku borbu protiv globalne pandemije korona virusa. Upravo iz tog razloga mnoga područja ispaštaju financijski, kao naprimjer kultura, ugostiteljstvo i sport. Iz epidemioloških razloga, za naše dobro, naša svakodnevica ne izgleda kao što je izgledala prije. Jedna od najvećih promjena je ukidanje određenih sportskih okupljanja. Kako rekreacijski, tako i profesionalni sport trpi posljedice pandemije.

Razmišljajući o profesionalnom sportu, možemo reći da je situacija značajno bolja obzirom na početak pandemije. U početku se gotovo svako natjecanje otkazalo te su se sportaši morali priviknuti na održavanje forme kod kuće. Većina se nogometnih natjecanja održava po rasporedu, s eventualnim odgađanjima utakmica zbog većeg broja zaraženih igrača u nekoj momčadi. Igrači su se već navikli na česta testiranja na koronu. Još uvijek čekamo na održavanje Europskog nogometnog prvenstva koje se trebalo održati prošle godine, no zbog virusa UEFA je prvenstvo prebacila na ljeto 2021. godine. Stanje u rukometu je slično kao u nogometu. Liga prvaka i većina domaćih prvenstava se održavaju. Nedavno se održalo i Svjetsko rukometno prvenstvo koje je također pandemija obilježila. Uz konstantna testiranja igrača, ovaj turnir obilježio je i nedolazak određenih reprezentacija na prvenstvo zbog većeg broja zaraženih igrača, iako su se regularno kvalificirale. U svijetu tenisa, slika se također popravila. Otkada su se natjecanja ponovno počela održavati, igrači su se ponovno počeli privikavati na stari ritam. Sljedeći veliki turnir po rasporedu je Australian Open. Nakon što se ovaj Grand Slam turnir dva puta odgodio, organizatori su odlučili da će se turnir održati, no uz uvjet da tenisači moraju prije turnira u dvotjednu karantenu. Skijaška natjecanja pretežno se održavaju prema rasporedu uz otkazivanje nekoliko utrka. Košarkaška se natjecanja također igraju po rasporedu. Najpoznatija košarkaška liga NBA se također odigrava kao inače. No, treba napomenuti da se većina navedenih natjecanja održava uz prazne tribine. Definitivno sva ta natjecanja nisu ista bez publike. Veselim se povratku navijača na tribine kada se situacija s virusom dodatno poboljša.

Što se tiče rekreacijskog sporta, situacija je ipak malo gora. Teretane su još uvijek zatvorene zbog mogućnosti zaraze. Mnogi klubovi iz svih područja sporta još nemaju zeleno svjetlo za početak treninga. Nadam se da će ubrzo situacija postati bolja te da ćemo se moći vratiti treninzima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *