Zagreb film

Šest desetljeća zagrebačke animacije

Piše: Antea Radić

   Virtualno posjećujući kuću Zagreb filma, saznala sam mnogo o prvim koracima Zagrebačke škole crtanoga filma. Šezdeset godina je prošlo, a hrvatska animacija desetljećima je ostavljala bez daha i najveće svojednobne svjetske kritičare.

   Društvo filmskih radnika Hrvatske 1953. godine osnovalo je filmsko poduzeće Zagreb film, a 1956. godine Zagreb film pod vodstvom Dušana Vukotića i Nikole Kostelca je ustanovio Studio za crtani film gdje je 1960. godine reprodukcija počela s izdavanjem dokumentarnih i kratkometražnih filmova po čemu je postala poznata na svjetskim filmskim festivalima. Posebno su se u radu isticali Krsto Papić i Ante Baja koji su probili ovakav žanr na svjetsku filmsku scenu te samoj kinematografiji dali novi stil.

Zagreb je već 1920.-ih godina započeo tradiciju likovnih disciplina srodnih samome crtanome filmu: karikature, stripovi, ilustracije i sl., a trideset godina kasnije, 1950. godine, u tjedniku Kerempuh grupa karikaturista pod vodstvom Vladimira Delača i urednika Fadila Hadžiča krenula je u realizaciju prvog umjetničkog crtanog filma, dvadesetminutnog Velikog mitinga, u tadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalna proizvodnja filmova započela je osnivanjem poduzeća Duga film gdje je ekipa iz Kerempuha okupila crtače, ilustratore i realizatore, a neki od danas poznatijih ljudi koji su ostavili trag u povijesti zagrebačkoga filma su već spomenuti Dušan Vukotić, Nikola Kostelac, Aleksandar Marks i drugi. Vukotić i Kostelac su 1954. godine sa suradnicima ostvarili trideset-sekundne reklamne crtane filmove u boji što se smatra jednim od bitnijih pothvata za budućnost zagrebačke animacije.

Istoimenome dvojcu nakon osnivanja Studia se pridružio i tim Neugebauer iz Interpublica te je od toga trenutka započelo nezaustavljivo uspinjanje u kvaliteti i rasponu proizvodnje filmova. Novonastalome timu pridružili su se i Vatroslav Mimica, Branko Ranitovic, Pavao Štalter, Ante Zaninović i drugi, a Dušan Vukotić je 1962. godine osvojio nagradu Američke filmske akademije s crtanim filmom Surogatn (koji sam i sama imala priliku nekoliko puta pogledati), kao prvi neamerički dobitnik Oscara. Uz nagrade i priznanja u zemlji, zagrebački animirani filmovi u tridesetak godina bogate produkcije osvojili su bezbrojne nagrade i priznanja na međunarodnim festivalima u Beču, Barceloni, Berlinu, Chicagu, Krakovu, Londonu, Los Angelesu, New Yorku, Milanu, Veneciji i mnogima drugima. Svjetski festival animiranog filma ­­­- Animafest Zagreb, osnovan 1972. godine, drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji te pripada četirima najvećim svjetskim smotrama animiranih filmova.

Zagreb film je realizirao i četiri crtanofilmske serije: Hound for HireInspektor MaskaProfesor Baltazar i Leteći medvjedići, od kojih je posebice Profesor Baltazar, postigla veliki uspjeh na svjetskim TV ekranima. Također, na listi 88 najvećih animiranih filmova u povijesti animacije koju je 2000. godine sastavio tallijanski publicist i kritičar Giannalberto Bendazzi mjesto je zauzelo čak osam filmova Zagreb filma.

   Iako je sve ovo bio timski posao, svaki član imao je svoj stil stvaranja kojim je pridonosio uspjesima zagrebačke animacije te se sama Zagrebačka škola crtanog filma ne može shvatiti doslovnom školom budući da se u njoj nije učilo, nego je svatko svojom osobnošću i znanjem pridonio stvaralaštvu. Svakako preporučam posjećivanje Zagrebačke škole crtanoga filma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *