Uvodnik

Uvodnik

 

Lude su dvadesete 20. stoljeća. Poigrali smo se brojevima ili su se brojevi poigrali nama. Ipak smo u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji. Sudjelujemo u svim raznolikostima i ludizmima života, kulture, umjetnosti, sporta, znanosti…. i pišemo o njima.

Funkcionalni novinarski stilovi bruse se u reportažama, člancima, prikazima, intervjuima…., uz poneku hibridnu formu. U literarnome kutku možete pročitati kvalitetnu umjetničku prozu i nešto poezije. Pišemo o pozitivnome i negativnome u društvu oko sebe kritično i, nadamo se, dobro.

I u ovoj školakoj godini, 2019./2020. Peta nastavlja svojim tradicionalno dobrim rezultatima u natjecanjima iz svih predmeta, sportskim uspjesima, uključivanjem u različite projekte i natječaje, kao i stvaranjem novih predstava, filmova, radijskih emisija, pa i našega eKrika. Kao jedan od rijetkih online srednjoškolskih časopisa u Hrvatskoj nastavljamo raditi i ove godine s velikim brojem novinara-učenika i novinarki-učenica koji i koje stvaraju tekstove u rubrikama: Kultura, Znanost, Politika, Sport, Svakodnevica, Zabava, ali i Književni kutak za literarni trenutak i Medijske stranice na radost svih naših čitateljica i čitatelja, ali i gledateljica i gledatelja.

Pozivamo i nove suradnice i suradnike da nam se jave svojim kritično mišljenim prilozima, rado ćemo objaviti sve tekstove koji su kvalitetno i argumentirano napisani. Pišemo kreativno, raznovrsno, informativno, kulturno, pišimo KRIK. (KRIK = Kreativno, Raznovrsno, Informativno, Kulturno).

Vjerujemo u istinu i slobodu pisanja i nadamo se da će i sadašnjim novinarkama i novinarima pisanje i objavljivanje u eKriku, kao i iskustva i kompetencije koja stječu ili su ih stjecali pomoći na fakultetu i u odraslome životu, u profesionalnim karijerama.

Iako profesori i profesorice, kao i cijelo osoblje godinama razmišljaju o budućnosti svojih učenica i učenika, prenoseći im svoja znanja i životna iskustva, o čemu svjedoče njihovi uspjesi i znanstveni, umjetnički i sportski dosezi i pripremaju ih za život potičući njihove talente i razvijajući kompetencije, ove je školske godine u Petu upisana i generaciju prvaša i prvašica koji sudjeluju u Školi za život. Vidjet ćemo kako će se oni razvijati. A dotad….

Nadamo se da ćete uživati čitajući naše tekstove nastale u miniredakcijama nekoliko razreda koji su najviše i najstrastvenije pisali istražujući i razmišljajući o problematici svijeta oko sebe. To su: 1. e, 3. f , 3. g, a s manjim prilozima 4. f  i 4. g, iz kojih su i urednici rubrika i glavna urednica-učenica.

Pratite nas i budite s nama in i online, ma gdje bili.

Kako je tema našega ovogodišnjega eKrika Lude dvadesete, podignite pogled, budite slobodni i radosni, čitajte nas i veselite se s nama!

        Uredništvo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *