Eco projekt

Novi uspjeh učenika naše škole

Piše: Marcel Cipek

Bivši učenik V. gimnazije, Fran Hančić, svojim je nevjerojatnim informatičkim sposobnostima napravio projekt Eco koji je osvojio 3. mjesto na državnom natjecanju Infokup. Riječ je o programu koji simulira život određenih životinja kroz evoluciju, te stvaranje novih vrsta i podvrsta.
1.​ Što te je motiviralo da napraviš  Eco projekt?
Eco je projekt koji je nastao tijekom sata biologije. Tema sata je bila evolucija i njeni mehanizmi te sam tijekom predavanja shvatio koliko je to učenicima udaljeno i apstraktno.  Programiram već godinama i dugo sam tražio neki veći projekt koji bi mi omogućio da svo to iskustvo i volju prenesem u nešto produktivno. Shvatio sam da je moguće napraviti program koji će simulirati život jedne, ali i više jedinki. Krajnji cilj je bio napraviti nešto pomoću čega bi se lakše moglo učenicima prikazati sam proces evolucije.
2.​ Zašto baš taj naziv?
To je u početku bio radni naziv, nešto što je bilo samo privremeno, no u tih godinu dana sam shvatio da je naziv dovoljno dobar te ga ostavio takvim.
3.​ Kako on funkcionira?
O tome mogu samo generalno jer sam rad koji objašnjava sav opseg projekta ima nekih 40 stranica. Načelno, program prvo stvori staništa te u njih smjesti jedinke. Naziv ‘jedinke’ su u ovom kontekstu računalna simulacija životinje. Svaka ima razne karakteristike poput genetskog koda, boje tijela, veličinu tijela, snagu i slično.
Drugi program uzima sve te karakteristike te pomoću mnogo algoritama simulira njihovo ponašanje i potrebe. Krajnji rezultat je simulacija života jednog ekosistema. Stvore se čopori,  životinje evoluiraju u nove vrste i podvrste, stvore se nove vrste ponašanja.
4.​ Koliko je trajala realizacija tog projekta?
Realizacija je trajala nešto više od godinu dana.
5.​ Što si postigao tim programom?
Postigao sam treće mjesto na državnom natjecanju iz informatike zvanom Infokup, u kategoriji „Razvoj softvera i poduzetništvo“. Tamo sam i upoznao dosta ljudi s kojima ću u budućnosti surađivati na drugim natjecanjima u timovima. Kao postignuće definitivno smatram i veliku količinu znanja i iskustva koja je proizašla iz tolikog rada.
6.​ Tko je sve sudjelovao u stvaranju programa?
Sav kod i istraživanje sam izveo samostalno, pomoć oko dizajna je došla od prijatelja, a savjetništvo i podršku sam dobio od profesora Brođanca.
7.​ Imaš li u planu izradu novih programa ili projekata?
Nekoliko ideja, no uživam u slobodnom vremenu koje sad imam.
8.​ Što studiraš i kakvi su ti planovi za budućnost?
Studiram na FER-u, planiram postati softverski inženjer te mi je san programirati inteligentne sustave.
9.​ Čime se baviš u slobodno vrijeme?
Sviram, izlazim van. Programiram ili čitam kad god je vrijeme loše.
10.​ Što ti se najviše sviđa kod programiranja ili u informatici?
Mogućnost da samostalno, bez ikakva troška, napraviš nešto što ti može pomoći. Zamišljam si to kao igru s lego kockama, samo što ti definiraš kako će one izgledati i koje će im biti funkcije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *