Računala

Utjecaj računala na ljudsku vrstu

piše: Petra Periša

U današnje vrijeme ne možemo zamisliti život bez računala, mobilnih uređaja i drugih čuda tehnike koji nam olakšavaju svakodnevne poslove. Mnoga zanimanja su postala nezamisliva bez uporabe računala, ali ona i dalje ne pišu knjige, ne pružaju osjćaj sreće i zadovoljstva … Bez obzira na njihove velike mogućnosti, oni ne mogu zamijeniti čovjeka. Golem utjecaj računala na čovječanstvo možemo primijetiti i u činjenici da većina djece do treće godine života upozna računalo i započne svoje „prijateljstvo“ s njim. Takvo „prijateljstvo s računalom“ često preraste u ovisnost o računalu.

I dok se računala svakim danom sve više razvijaju, ljudska vrsta, najblaže rečeno, stagnira u svom intelektualnom razvoju ili sasvim pada u ponore neznanja. Kroz razvoj računala razvio se i drukčiji stil života: donedavno smo trebali kondicijske treninge kako bismo poboljšali vlastite fizičke sposobnosti, a trenutno je najvažnije imati „dobro utrenirano“, brzo računalo kako ne bismo dugo čekali da računalo izvrši zadanu radnju. Uz sva ta brza računala imamo sve manje vremena. Izgleda da nam u današnjem svijetu ni brzina računala ne može stvoriti slobodno vrijeme. U budućem vremenu računala nam možda pomognu u obavljanju poslova koje ne volimo, pa nam tako ostave više vremena da se možemo družiti sa svojim najbližima, posvetiti se poslu koji volimo. Možda im i uspije prvotna namjera da olakšaju život čovječanstvu.

I dok se računala svakim danom sve više razvijaju, ljudska vrsta, najblaže rečeno, stagnira u svom intelektualnom razvoju ili sasvim pada u ponore neznanja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *