Recenzija filma ONO(IT)

Jedno od Stephen Kingovih najpoznatijih djela stravično realizirano na velikom ekranu

piše: Borna Rački

Ovaj film redatelja Andyja Muschiettija (poznat po horor filmu „Mama“ iz 2013.) djelomična je adaptacija istoimenog romana Stephena Kinga iz 1986., te je istovremeno „pseudo-remake“ kultnog mini serijala (kasnije kompiliranog u film) iz 1990. godine. Ova ekranizacija razbila je sve rekorde gledanosti, te je trenutačno najprofitabilniji horor film u povijesti, što znači da ima veće prinose od jednog od najslavnijih hororaca u povijesti: „Egzorcist“ iz 1973. Radnja filma odvija se oko grupe sedmero djece iz maloga grada Derry u saveznoj državi Maine koje progoni misteriozni entitet Ono u obliku njihovih najvećih strahova, ali ipak najčešće u obliku „Penywisea Plešučeg klauna“. Ono odlično glumi švedski glumac Bill Skarsgård koji ulozi pridonosi dobar omjer čiste strave i potpunog ludila, to odlično prikazuje u jednoj od prvih scena filma, gdje ga prvi put vidimo u odvodu kanalizacije kako vreba svoju prvu žrtvu: Georgija Denbrougha. Cijelo vrijeme dok govori s Georgijem lagano slini, oči mu idu na suprotne strane (što nije vizualni efekt), te govori glasom koji je u isto vrijeme uznemirujući i stravičan, ali i pomalo smiješan. Time održava tenziju sve do zadnjeg trenutka kada Georgiea snađe grozna sudbina.

Fotografija: Bill Skarsgård kao klaun Pennywise

Kada bismo ga počeli uspoređivati s knjigom, ovaj film pokriva otprilike polovicu knjige. Knjiga skače iz pedesetih godina prošloga stoljeća kada su glavni likovi svi još u ranoj tinejdžerskoj dobi; u vrijeme njihova prvog okršaja s Onim, te sve do 27 godina kasnije kada ga još jedanput moraju svladati kao odrasli. Za razliku od toga radnja filma se odvija samo u razdoblju gdje su glavni likovi još djeca, te su promijenili vrijeme radnje u 1989. godini. Osim toga, najveća razlika između filma i knjige su oblici u koje se Ono preobražava. U filmu se preobražava u stvari iz njihove okoline, no najviše ga viđamo u obliku Pennywisea. Dok u knjizi preuzima oblik raznih čudovišta iz pop kulture 1950-ih (kao npr.: Mumije, Bića iz Crne Lagune, Vukodlaka…). Uz to su maknuli mnoge scene iz knjige, zato što bi inače imao ograničenje gledanja 18+. Sveukupno film je odlična adaptacija jednog od Kingovih najpoznatijih romana, pun strave i užasa, ali i mnogih duhovitih i dirljivih scena, zato ga preporučujem svim ljubiteljima horora i filma općenito (oprez oni sa slabim živcima).

 

Ocjena filma: 9/10

 

Radnja filma odvija se oko grupe sedmero djece iz maloga grada Derry u saveznoj državi Maine koje progoni misteriozni entitet Ono u obliku njihovih najvećih strahova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *