Zagreb Film Festival

Atraktivni naslovi i raznovrsne lokacije

piše: Anja Kovačić

 

Već petnaest godina Zagreb Film Festival domaćoj publici donosi najsvježije i najzanimljivije naslove debitantskog autorskog filma! Ove se godine festival održao od 11. do 19. studenoga te nam ponudio više od stotinu filmova razmještenih u desetak različitih programa, autora i autorica iz cijeloga svijeta.

Festival se održao na ukupno šest lokacija. Kao i proteklih godina, programe ZFF-a donose digitalizirana kina Europa, Tuškanac i MSU, te  Dvorana Müller i F22 – Nova Akademijina scena.

Uz atraktivne naslove iz glavnog natjecateljskog programa, bogatim popratnim filmskim programom publici su predstavljeni, između ostalog, debitantska ostvarenja danas renominiranih redatelja („Moj prvi film“), pet popularnih i uspješnih filmova iz pet najvećih europskih nacionalnih kinemoatografija („Velikih 5“). Također, tu su i bogat dječji program („Bibijada“, „Bibijada plus“) te edukativan i raznovrstan program „Industrije“.

Film “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića, “moćan, hrabar i relevantan film, fenomenalnih glumačkih i režijskih vještina” osvojio je Zlatna kolica za najbolji dugometražni film ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala. Najboljim filmom međunarodnog kratkometražnog programa proglašen je “Brucoši” mađarskog redatelja Gyorgyja Mora Karpatija, priča o društvu koje je izgubilo sposobnost empatije. A u  nacionalnom programu kratkometražnog filma “Kockice”, Zlatna kolica osvojio je film “Čistačica” Matije Vukšića. U natjecateljskom programu “Ponovno s nama” Zlatni bicikl za najbolji film osvojio je film “Bez ljubavi” Andreja Zvjaginceva. Uz to istaknula bih film „Božanski red“. Redateljica Petra Volpe na zabavan je način ispričala priču o položaju žena u Švicarskoj 1970. kada se politički i vjerski vođe pozivaju na „božanski poredak“ kao razlog zašto žene ne mogu imati pravo glasa. Film istražuje pričom o Nori, kućanici iz malenog sela koja postaje sufražetkinja. Ona uspijeva okupiti lokalne žene koje kreću u štrajk i napuštaju svoje domove i obitelji. Film je Švicarski kandidat za Oscara.

 

Rezervirano za film!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *