Stipe Miočić

Najbolji borac teške kategorije UFC-a svih vremena

piše: Adrian Babić

Stipe Miočić rođen je 19. kolovoza 1982. godine u Euclidu, Ohio. Majka i otac su mu podrijetlom iz Hrvatske. U djetinjstvu se bavio raznim sportovima uključujući bejzbol, američki nogomet, hrvanje… Školovao se za vatrogasca te na kraju i postao jedan od njih. Još u mlađim danima mnogi bejzbolaški klubovi su bili zainteresirani za njega, no on se ipak odlučio iskušati u borilačkim vještinama. Osvojio je mnoge lokalne turnire te se ubrzo počeo isticati i na nacionalnoj razini.

Jedan od najvećih koraka u njegovoj karijeri zbio se 14. lipnja 2011. godine kada je službeno potpisao profesionalni ugovor na više borbi sa UFC-om. UFC je ponajbolja organziacija u svijetu kada je u pitanju organiziranje borbi mješovitih borilačkih vještina. To mu je bila velika prilika da se pokaže svijetu. Sa svojih 112 kilograma, visinom od 193 centimetara te rasponom ruku od 203 centimetara upao je u tešku kategoriju UFC-a. U svojoj prvoj borbi u UFC-u pobijedio je 9. kolovoza 2011. godine u borbi s Joeyem Beltranom. Već u sljedećoj borbi koja se zbila 15. veljače 2012. pobijedio je Phillipa De Friesa nokautom te dobio nagradu Nokaut večeri. Tada je počeo privlačiti sve veću i veću pažnju na sebe. Kroz godine rada i truda, Miočić je stigao do sama vrha. U borbi protiv Andreja Arlovskog 3. siječnja 2016. godine ostvario je uvjerljivu pobjedu tehničkim nokautom u prvoj rundi, te je tako dobio priliku izazvati UFC prvaka u teškoj kategoriji, koji je tada bio Fabricio Werdum. Ušao je u povijest kada je pobjedom nad  Brazlicem Fabriciom Werdumom 14. svibnja 2016. godine postao prvak UFC-a u teškoj kategoriji. Također je postao i drugi Hrvat koji je bio prvak u nekoj kategoriji UFC-a, prije njega to je uspjelo Patu Miletichu u velter kategoriji.

Stečena slava i bogatsvo koje je zadobio na putu do vrha nije ga spriječilo u tome da i dalje bude vatrogasac i pomaže ljudima. Nakon što je postao prvak teške kategorije, uspio je obraniti naslov u borbi protiv Alistaira Overeema te u borbi protiv Juniora dos Santosa. No najzahtjevnija borba u njegovoj karijeri zbila se 20. siječnja 2018. godine kada se borio s Kameruncem Francisom Ngannouem. Kamerunac, koji je 7.5 kilograma teži i fizički moćniji, bio je po većini mišljenja aposultni favorit prije borbe, bez obzira na to što je Stipe i dalje bio okrunjen naslovom prvaka. Stipe je pobijedio jednoglasnom sudačkom odlukom te postao prvi borac u povijesti UFC-a koji je 3 borbe zaredom obranio naslov. Stipe je sad zasluženo nazvan ‘Najboljim UFC borcem svih vremena’ te se njegov niz pobjeda nastavlja.

 

Sa svojih 112 kilograma, visinom od 193 centimetara te rasponom ruku od 203 centimetara upao je u tešku kategoriju UFC-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *