DÍA DE LOS MUERTOS

Vjera prema “Día de los Muertos” je da se duhovi vraćaju u svijet življenja jednog dana u godini kako bi bili sa svojim obiteljima

 

Piše: Jana Šinka, 3. g

Dan mrtvih (poznat kao Día de los Muertos na španjolskom) slavi se u Meksiku između 31. listopada i 2. studenoga. Na ovaj blagdan Meksikanci se sjećaju i slave svoje pokojne voljene osobe. Ovo nije tmurna ili morbidna prilika, već je to svečani i šareni praznik koji slavi živote onih koji su preminuli. Meksikanci posjećuju groblja, ukrašavaju grobove i provode tamo vrijeme u prisutnosti svojih preminulih prijatelja i članova obitelji. Također izrađuju bogato ukrašene oltare (ofrendas) u svojim domovima kako bi dočekali duhove.

Zbog svoje važnosti, tj. kao bitan dio meksičke kulture UNESCO je prepoznao meksičku autohtonu proslavu posvećenu mrtvima kao dio nematerijalne kulturne baštine u 2008. godini.

Vjera je prema Día de los Muertos  da se duhovi vraćaju u svijet življenja jednoga dana u godini kako bi bili sa svojim obiteljima. Rečeno je da duhovi beba i djece koja su umrla (angelitos, „mali anđeli“) stižu 31. listopada u ponoć, provode cijeli dan sa svojim obiteljima, a zatim odlaze. Odrasli dolaze sljedeći dan. Duhovi su dočekani s mnoštvom posebne hrane koju su voljeli dok su bili živi. Ona je položena na oltaru u obiteljskoj kući. Drže se da duhovi mogu osjetiti miris hrane koja se nudi. Kada duhovi napuste naš svijet, ljudi konzumiraju hranu i dijele je sa svojom obitelji, prijateljima i susjedima.

Ostale stvari koje se nalaze na oltaru uključuju šećerne lubanje, često s natpisom osobe na vrhu, pan de Muertos, posebni kruh koji je posebno napravljen za tu prigodu i cempasuchilom koje cvjetaju u ovo doba godine i daju oltaru poseban miris.

Día de los Muertos i Halloween imaju neke zajedničke značajke, ali su različiti blagdani. Oba blagdana dolaze od vjerovanja rane kulture o smrti koja se kasnije pomiješala s kršćanstvom. Oba se također temelje na ideji da se duhovi vraćaju u to doba godine. Temelji Halloweena izgleda proizlaze iz ideje da su duhovi bili zlonamjerni (djeca su bila prerušena da im se ne bi dogodilo zlo), dok se na danima mrtvih duhovi radosno pozdravljaju kao članovi obitelji koje netko nije vidio u godini.

Día de los Muertos i dalje se mijenja, a miješanje kultura i običaja nastavlja se. U Meksiku sve više prevladavaju šarene svečanosti: maske i kostimi prodaju se na tržištima uz šećernu lubanju i pan de Muertos, održavaju se natjecanja kostima uz natjecanja u oltarima u školama, a neka se djeca odijevaju i u kostime.

Sličnosti između meksičkih i hrvatskih vjerovanja i običaja vidljive su, dakle, i u nekim dijelovima obilježavanja Dana mrtvih unatoč velikoj udaljenosti između dviju država.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *