FRANCUSKI U PETOJ

Vrsni matematičari V. gimnazije govore i francuski

 

Pišu: Lara Čelig i Marta Belaić, 2. f

Francuski, „jezik ljubavi“, „Molièreov jezik“, uz engleski, ponovno postaje sve važniji i važniji u međunarodnoj komunikaciji. Francuskim se dnevno služi više od 235 milijuna ljudi, može ga se čuti u 57 zemalja svijeta te je službeni jezik 29 država i brojnih svjetskih organizacija, što ga čini trećim najrasprostranjenijim jezikom svijeta.

Iako je V. gimnazija prirodoslovno-matematička gimnazija, postoji iznimna mogućnost (uz njemački kao obavezni jezik u A smjeru) fakultativnog učenja francuskoga jezika i upoznavanja s francuskom kulturom.

Dobrodošli su svi: učenici s predznanjem, ali i oni kojima je ovo prvi doticaj s francuskim jezikom i kulturom. Postoje tri grupe u koje se učenici smještaju ovisno o predznanju: početna grupa za učenike bez ikakva predznanja (razina A1), srednja grupa (razine A2-B1) te napredna grupa (razine B1-B2). Nastavu francuskoga pohađaju zajedno učenici prve i druge smjene u večernjim satima; početnici ponedjeljkom, srednja grupa utorkom, a napredna srijedom. Postavlja se pitanje: bi li bilo bolje za učenike da se nastava odvija u drugom terminu, a ne navečer, kad su učenici već iscrpljeni od cjelodnevnog učenja? Problem je u tome što je izrazito teško naći vrijeme koje bi odgovaralo i prvoj i drugoj smjeni. Kada završi prva smjena, počinje druga i obratno. Očito je da ipak vrijeme održavanja fakultativne nastave francuskoga jezika motiviranim učenicima ne predstavlja „nepremostivi problem“ jer je svake godine u sve tri grupe barem desetak učenika. U svakoj od triju grupa francuski se uči na različite načine te se u svakoj grupi stavlja naglasak na različite aspekte jezika. Primjerice, početnike se nastoji upoznati s francuskom kulturom i zainteresirati ih za daljnje otkrivanje jezika. U srednjoj grupi naglasak je na usavršavanju gramatike. U naprednoj grupi profesorica Ivana Čubrilo nastoji učenike upoznati s finesama toga jezika i pomoći im da „progovore“ francuski.

Posebnost je učenja francuskoga jezika u našoj školi i mogućnost polaganja DELFscolaire ispita koji provjeravaju razinu poznavanja jezika. Postoje 2 razine koje se nude učenicima osnovnih i srednjih škola: razina A za početni i prijelazni stupanj (A1 i A2) i razina B za naprednijeg korisnika jezika (B1 i B2). Diploma vrijedi cijeli život i priznata je u svim zemljama svijeta. Učenike koji već malo bolje poznaju jezik možda će zanimati da s položenom B2 razinom mogu studirati u Francuskoj.

Osim DELF-a naši učenici imaju priliku primijeniti svoje znanje francuskoga u stvarnosti; naša škola već nekoliko godina organizira razmjenu učenika sa školom CamilleVernet u gradu Valence koji je središte departmana Drôme u jugoistočnoj Francuskoj. I hrvatski i francuski učenici imaju priliku upoznati novu kulturu, stvoriti dugotrajna prijateljstva i sjećanja koja će trajati cijeli život. Prvo Francuzi dolaze u listopadu te su smješteni u obiteljima naših učenika, a zatim, nekoliko mjeseci kasnije, naši učenici odlaze u Francusku.

Tijekom razmjene učenici pohađaju nastavu na hrvatskom, odnosno na francuskom te idu na izlete.
Kako bi se populariziralo učenje francuskog među učenicima naše škole, profesorica je francuskoga jezika organizirala 27. ožujka 2018. francusku večer na kojoj se moglo čuti naše učenike kako razgovaraju na francuskom, prezentiraju francuske običaje i tradicije i, naravno, mogle su se kušati francuske delicije poput Quiche Lorraine.

Učenici Pete imaju iznimnu priliku upoznati se s francuskim jezikom, i to besplatno, što se rijetko pruža u drugim školama. Općepoznato je da čovjek vrijedi onoliko koliko jezika zna. Zato, zašto ne iskoristiti ovako dobru priliku?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *