MRTVO MORE UMIRE?

Najvjerojatnije će nestati 2050.

Piše: Katarina Jukić, 3. g

Jeste li ikad bili na Mrtvom moru? Ja jesam, ovoga ljeta, na Mrtvom moru na Lokrumu, koje spominje i Marin Držić u svojoj komediji Dundo Maroje. Taj prekrasni morski kutak na otoku „agruma“ u blizini Dubrovnika povezan je tek u naznakama s onim velikim Mrtvim morem koje se u posljednje vrijeme nerijetko nalazi u središtu pozornosti svjetske javnosti. Nivo toga, velikoga, Mrtvoga mora dramatično opada. Kako se velik dio njegovih pritoka koristi za navodnjavanje, stručnjaci upozoravaju na moguću ekološku katastrofu.

Izlaz na Mrtvo more imaju Izrael, okupirana Zapadna Obala i Jordan, a tu se nalaze i neke od najpopularnijih turističkih destinacija. More je poznato po nevjerojatno velikom salinitetu (čak 36%) i blatu bogatom mineralima.

Ako se nastavi proces da se more „smanjuje“ metar po godini, do 2050. godine to čudo prirode izgubit će trećinu svoje sadašnje količine mora. Osim nekih prirodnih razloga, i ovdje je problem u čovjeku, koji je svojim zahvatima doveo u opasnost to jedino more koje je 430 metara ispod razine mora. Problem je što more isparava brže nego što se uspijeva „nadopuniti”. Naime, do prije nekoliko desetljeća bio je potpuno usklađen prirodni proces – gotovo je podjednaka količina vode isparavala i tijekom godine se nadopunjivala. No, nakon što su napravljene brane na rijeci Jordan te odvodni kanali za potrebe melioracije i vodovoda, Mrtvo more ostalo je bez potrebne količine vode.

Čak 70 posto njegovih prirodnih pritoka preusmjerava se za navodnjavanje i piće. Uglavnom to čini Izrael, ali i Jordan, dok je u manjoj mjeri krivac Sirija. Preostalih 30 posto gubi se u procesu vađenja kalijeve soli.

Naime, rijeka Jordan je, uz rijetke oborine, glavni izvor napajanja Mrtvoga mora. Izrael je 60-ih napravio nekoliko cjevovoda koji su „izvlačili” vodu iz rijeke Jordan, koju Mrtvo more u svom ekosustavu nije moglo nadomjestiti iz drugih izvora. Temperature u okolici Mrtvoga mora, na granici Izraela i Jordana, zimi su do 20 stupnjeva, a ljeti i više od 40.

Izrael i Jordan u želji za sprječavanjem odumiranja Mrtvoga mora namjeravaju izgraditi kanal od Crvenoga do Mrtvoga mora kako bi se osigurala veća količina vode.

Ako se nastavi proces „smanjivanja“ mora metar po godini, do 2050. godine to čudo prirode izgubit će trećinu svoje sadašnje količine mora; izvor: Wikipedia

Nadamo se da ekološku katastrofu neće doživjeti ni naše malo a prelijepo, hrvatsko, za kupanje i plivanje idealno Mrtvo more na Lokrumu ni ono znatno veće i u svijetu poznatije, Mrtvo more u opadanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *