Elektroničke cigarete i nenamjeravane posljedice akcija

piše: Sara Liker

Zakoni prirode su neizbježne sile koje upravljaju našim svemirom. Svi smo čuli za elektromagnetizam ili gravitaciju, ali sada ćemo govoriti o zakonu nenamjernih posljedica akcije. Dobar primjer tog zakona je pokušaj Britanaca da, za vrijeme svoje vladavine u Indiji, smanji broj kobri. Donesena je odluka i kada bi lokalni stanovnici donijeli mrtvu kobru, dobili bi nešto novca za nju. No, ljudi su počeli uzgajati kobre umjesto da ih love u divljini. Kad su Britanci ukinuli odluku, sve su kobre bile puštene, pa je krajnji rezultat bio više zmija.

Honova ovisnost o pušenju

Hon Lik rođen je u gradu Shenyang u Kini. S 18 godina radio je u ruralnom području daleko od prijatelja i obitelji, tvrdeći da je to pokrenulo njegovu ovisnost o pušenju. Na kraju se vratio u grad kako bi pohađao školu i postao farmaceut. Honov je otac preminuo 2004. godine zbog raka pluća. Hon je, poput svog oca, imao problema s pušenjem. Smrt njegova oca utjecao je na razvoj e-cigareta. Ideju je prvi put dobio kada je zaboravio ukloniti nikotinski flaster prije odlaska u krevet. Upravo je u tom trenutku shvatio da bi mu za uspješno odvikavanje trebalo nešto manje drastično od nikotinskog flastera, no i da sadrži manje nikotina od cigareta. Tako je nastala ideje elektroničkih cigareta.

Nenamjeravane posljedice izuma električne cigarete

Prema svjetskom istraživanju o uporabi duhana mladih koje se u Hrvatskoj zadnji put provelo 2016. (Global Youth Tobacco Survey 2016), a kojim je obuhvaćeno 2991 dijete u Hrvatskoj u dobi od 13 do 15 godina, jedan od deset učenika pušio je elektroničke cigarete. Dvostruko je veći udjel korisnika e-cigareta u Zagrebu (ukupno 16,5%, dječaci 20,6%, djevojčice 12,6%) nego izvan Zagreba (ukupno 8,5%, dječaci 12,1%, djevojčice 4,8%). Ukupno u RH dječaci (13,7%) su statistički znatno češće skloni korištenju e-cigareta nego djevojčice (6,2%). Jedan od razloga što toliko puno tinejdžera koristi e-cigarete je što se u njima često nalaze aromatizirane tekućine. To su prepoznale i američke zdravstvene vlasti te su izradile tekst zakona kojim bi zabranile njihovu uporabu. Najveća opasnost u korištenju e-cigareta je u tome što mnogo e-cigareta sadrži nikotin koji može promijeniti mozak tinejdžera. No, još veći je problem što količina nikotina u njima može jako varirati. Tako neke elektroničke cigarete mogu biti jače od običnih te može doći do predoziranja nikotinom. Još jedan razlog za zabrinutost je da za razliku od običnih cigareta, a njihove smo opasnosti svjesni, ne znamo dovoljno o tekućini koja se nalazi u elektroničkim cigaretama. Neki su od sastojaka, kao što je biljni glicerin i propilen glikol sigurni za uporabu u kozmetici, ali ne znamo dugoročne posljedice njihova udisanja. U Americi je prijavljeno preko 450 oštećenja pluća i 6 smrti povezanih s e-cigaretama. Kao što možemo vidjeti, namjera Hon Lika pri izumu elektroničke cigarete bila je pomoći ljudima da prevladaju svoju ovisnost te iako je to i učinila, također je upoznao novu generaciju s mogućom ovisnošću i oštećenjem respiratornih organa pa i smrću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *