UMJETNA INTELIGENCIJA U DANAŠNJEM SVIJETU

piše: Dario Tomšić

Od početaka razvoja računala, počevši s izumima poput Abacusa još prije 2400 godina prije Krista kako bi ljudi olakšali računanje, pa sve do današnjih modernih računala sposobnih za precizno računanje i pokretanje raznovrsnih programa koji nam olakšavaju svakidašnji život, računalna tehnologija se uvijek razvijala kako bi bila što jednostavnija za korištenje i kako bi nam olakšala, ali i automatizirala poslove i dužnosti koje čovjek smatra dugotrajnim i dosadnim. Uz iznimno brz razvoj računalne tehnologije u posljednjih se nekoliko godina počeo upotrebljavati izraz umjetna inteligencija (eng. artificial intelligence), koji se referira na proces pri kojem računalo koristi određene algoritme kako bi samostalno učio o nečemu, oponašajući zapravo ljudski mozak. Računalo može na više načina dolaziti do potrebnih informacija iz kojih uči o određenom predmetu, tako na primjer neki programi koriste za učenje podatke koje unose korisnici, dok neki napredniji sustavi koriste kamere, mikrofone i druge uređaje za primanje podražaja oko sebe. Unos podataka dovoljan je za programe koji se bave poslovima poput statistike, dok se kamere i drugi uređaji koriste u složenijim sustavima poput samovozećih automobila.

Umjetna inteligencija svugdje je oko nas

Netko tko se prvi put susreće s pojmom umjetne inteligencije možda pomisli da takva komplicirana stvar nije toliko raširena, već se koristi samo za neke određene poslove u određenim strukama. Takva je pomisao djelomično opravdana, ali i neizmjerno kriva. U današnje vrijeme skoro svaki software koristi umjetnu inteligenciju kako bi olakšao svoj zadatak ili, ipak, neki naš zadatak. Najbolji primjer umjetne inteligencije koji susrećemo svaki dan su internetski oglasi. Programi koji se kriju iza oglasa koriste algoritme koji, na osnovi pretraživanja i aktivnosti na internetu, biraju korisnike koji se prema tim kriterijima najviše poklapaju s predmetom reklamiranja. Aplikacije poput Google Maps koriste umjetnu inteligenciju za računanje najbržeg i korisniku optimalnog puta do željenog odredišta, u potpunosti olakšavajući putovanja ljudima u mjesta koja još nisu posjetili. Takva primjena se posebno ističe u popularnim aplikacijama poput Ubera, uz koje vozači bez problema mogu voziti korisnike na željena mjesta. Osim što koristi umjetnu inteligenciju za prijevoz, Uber koristi takav softver za prepoznavanje u kojim dijelovima područja ima više zahtjeva za prijevozom, koliko će vožnja stajati ili kako bi spajao vozače i korisnike sa sličnim ocjenama, promovirajući pristojno ponašanje pri vožnji i vozača i korisnika. Stranice, odnosno aplikacije poput maila koriste umjetnu inteligenciju kako bi filtrirale neželjenu poštu ili kategorizirale primljenu poštu prema određenim kriterijima. Jedna od najaktualnijih i najkompliciranijih primjena umjetne inteligencije je već spomenut samovozeći automobil. Tvrtke poput Googlea su već pokušale napraviti potpuno samostalan samovozeći auto, ali u svakodnevnoj primjeni najviše je napredovala tvrtka Tesla, s odličnim rezultatima na cesti. No, unatoč tome, samoupravljanje automobila neće biti u potpunosti ispunjeno uskoro, jer još uvijek ima dosta problema koje umjetna inteligencija ne može svladati kao čovjek.

Uporaba u znanstvenim krugovima

Osim u aplikacijama koje koristimo svaki dan, umjetna inteligencija je prisutna i u mnogim znanstvenim istraživanjima. Najkorisniju primjenu umjetne inteligencije uočavamo u medicini, gdje se uz pomoć računala i tehnologije može automatizirati i poboljšati točnost nekih elemenata. Jedna od primjena je dijagnosticiranje bolesti pacijenata, čime se brže i lakše obavlja postupak koji svakodnevno stavlja pritisak na liječnike. Takvi programi koriste informacije o pacijentu, poput CT analiza i elektrokardiograma, kako bi se uočile nepravilnosti i zaključilo o kojoj je bolesti riječ. Umjetna inteligencija također može predvidjeti koji će tretman najbolje utjecati na pacijenta i kako ga optimalno izliječiti. U nekim se zemljama koriste i robotski sustavi za izvršavanje kompliciranih operacija koje ljudske ruke ne mogu lagano izvršiti. Umjetna inteligencija se također pokazala korisnom u fizici, točnije u fizici elementarnih čestica, u otkrivanju Higgsova bozona. Također je našla primjenu pri istraživanju o Bose-Einsteinovom kondenzatu, kako bi se poboljšali rezultati u odnosu na prijašnje istraživanje 1995. godine. Umjetna inteligencija također je vrlo važna u statističkim analizama svevrsnih znanstvenih istraživanja, ali i u poduzećima koja se bave prodajom. Statistička analiza uz pomoć računala puno brže i lakše obrađuje podatke te pokazuje kako bi se proizvod mogao poboljšati, olakšavajući poduzetnicima da stvaraju bolje proizvode za kupce.

Budućnost umjetne inteligencije

Unatoč tome što se umjetna inteligencija već sada čini vrlo naprednom, ona još uvijek ima puno potencijala, a dosadašnja njezina primjena tek je početak. Možemo li u budućnosti očekivati robote koji umjetnom inteligencijom oponašaju ljude ili će samovozeći automobili zamijeniti taksiste i, naravno, hoće li ta budućnost, ako dođe, doći za nekoliko godina ili za možda sto godina, možemo jedino saznati čekajući. No, uz takav eksponencijalan razvoj računalne tehnologije mnogi uskoro očekuju odgovore na takva pitanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *