Filmska preporuka: Zelena milja

piše: Dominik Celinić

„Zelena milja“ je kultni film službeno izašao 1999. godine, a u Hrvatskoj se pojavio tek 23. ožujka 2000. Film je napravljen prema istoimenoj knjizi, koja je objavljena 1996. godine, svjetski poznatog pisca Stephena Kinga koji nam je poznat i po naslovima kao što su „Ono“ i „Isijavanje“. Njegova su djela uvijek bazirana na horor i triler tematici s elementima fantazije. Tako i film „Zelena milja“ pripada u žanr drame s elementima fantazije. Film traje 3h i 9 minuta, što se i moglo očekivati s obzirom na to da je knjiga po kojoj je film napravljen jako opširna. Film je postao klasik kao i mnogobrojne druge filmske adaptacije Kingovih djela. Film je režirao Frank Darabont koji je poznat po mnogobrojnim filmskim ostvarenjima kao što su film „Iskupljenje u Shawshanku“ i serija „Živi mrtvaci“. Za mnoge filmove koje je Frank Darabont režirao sam je Stephen King pisao scenarij. Film „Zelena milja“ također je osvojio mnogobrojne nagrade. Ovaj film je mnogim ljudima otvorio neke nove poglede na život jer se bavi mnogobrojnim moralnim i vjerskim pitanjima od kojih je najučestalije: „Što ću reći Bogu kada jednog dana stupim pred njega?“

Film počinje godine 1999., a odmah na početku upoznajemo glavni lik, Paula Edgecomba koji se nalazi u staračkom domu i svaki dan odlazi u šetnju u brda iz svima nepoznatog razloga. Nikome nije jasno gdje to on ide svaki dan i zašto se toliko muči s obzirom na to da je već čovjek u godinama, no on od toga ne odustaje. Nakon što jednog dana u dnevnom boravku staračkog doma na televiziji pogleda isječak filma koji ga vraća u mladost, u panici i tuzi počinje plakati i svojoj prijateljici Elaine nasamo počne pričati o godini 1935. koja je za njega bila godina puna bola i čuda. On je 1935. godine bio zatvorski časnik zadužen za izvršavanje smrtne kazne, koju oni nazivaju „Zelena milja“. Isto tako je te godine bolovao od teške upale mokraćnog kanala.

Jednog dana njemu i njegovim kolegama u blok stiže novi zatvorenik koji izgleda kao pravi nasilnik. Visoku i mišićavu tijelu zatvorenika nikako nije pomagalo to što je i pripadnik crnačke rase. Svi su ga se prepali i s velikim su ga oprezom uveli u ćeliju. Počeli su primjećivati da s njim nešto nije u redu jer je on bez obzira na svoje ogromno i zastrašujuće tijelo djelovao kao jako mirna i uplašena osoba, čak i je i sam zamolio da mu ostave upaljeno svjetlo jer se on boji mraka. Cijelo je vrijeme plakao i bio jako uplašen i zbunjen, što je dovelo policajce do zaključka da je mentalni bolesnik, no kasnije u filmu saznajemo da stvari nisu baš onakve kakvima se čine. Tijekom filma upoznajemo se i sa svakodnevnim problemima Paula Edgecomba koji je u svom bloku glavni pa je ujedno i odgovoran za sve u svome bloku, čemu ne pomaže činjenica da je u njegovu bloku arogantni Percy kojeg nitko ne podnosi, a on im svima namjerno prkosi i pravi probleme jer ima čvrste veze pa smije raditi šta god želi. Paul saznaje da je zatvorenik koji im je doveden optužen za ubojstvo dviju malih djevojčica i nikako mu nije jasno kako bi on bio u stanju to napraviti kada djeluje kao jako mirna i dobra osoba.

Kako vrijeme prolazi, Paul sve više i više misli da je zatvorenik čije je ime John Coffey nevin iako mu svi koji ga okružuju govore da to nije istina. Paulu svakako nije lako, uz njegovu tešku bolest i svakodnevno trpljenje Percyja, on u bloku dobiva još jednog zatvorenika nakon što je jedan od prošlih bio smaknut i saznaje da žena njegova prijatelja boluje od tumora. Taj novi zatvorenik je čovjek koji je već otprije poznat po kriminalu i ekstremno je opasan. Paul primjećuje da John osjeća zlo u novom zatvoreniku i počinje misliti da John nije obična osoba, što mu je i potvrđeno nakon što jednoga dana John „magično“ liječi Paulovu bolest.

Dalje ćete morati otkriti sami.

Svakako preporučujem da pogledate ovaj film i mislim da bi ga svatko morao u životu barem jednom pogledati s obzirom na to da je film svjetski klasik i bavi se jako važnim moralnim temama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *