Orkanska oluja „Chiara“

piše: Domagoj Capar

Alarmantno stanje u Njemačkoj

U ponedjeljak, 10. veljače oluja nazvana „Sabine“ koja je u ostatku Europe poznatija pod nazivom „Chiara“ dosegnula je svoj vrhunac. U Münchenu je otkazano čak 420 letova, Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa morala je prizemljiti sve kontinentalne letove do 13 sati, a sve interkontinentalne letove do 14 sati, što je prouzročilo ogromne gužve na najvažnijim aerodromima. 190 letova je također u nedjelju bilo otkazano u frankfurtskom aerodromu te oko 150 letova u Düsseldorfu i Kölnu. Uza sve to, njemački željeznički prijevoznik „Deutsche Bahn“ objavio je u nedjelju navečer da je planiran prekid prometa zbog ozbiljnosti oluje. Oluja je toliko razorna da se na nekim relacijama više i ne smije prometovati dok se tračnice ne saniraju. U cijeloj južnoj Njemačkoj proglašen je drugi najviši stupanj upozorenja dok je u Bavarskoj i Baden-Wurttembergu proglašen najviši. Oluja je razinu mora podigla za gotovo 2 metra u odnosu na prosječnu, većina njemačkih škola je otkazala nastavu. Olujni vjetar rušio je mnoga stabla te su zbog toga zatvorene mnoge prometnice te čak neki dijelovi autoceste, no najgore od svega je velik broj ozlijeđenih na koje su pale grane i dijelovi stabala. Bez struje je preko stotinu tisuća kućanstava.

Prva žrtva

U Švedskoj dvojica muškaraca su se uputila na ribanje na jezero Svenljung unatoč upozorenjima meteoroloških službi da zbog vjetra plovidba neće biti sigurna. Za vrijeme ribanja brodić im se prevrnuo zbog jačine vjetra i jedan je muškarac poginuo, a za drugim se traga.

Velika Britanija i Irska pod vodom

Veliku Britaniju i Irsku je zasad ova oluja najjače pogodila. Zračni, željeznički i pomorski promet je znatno otežan. British Airways je svojim putnicima u nedjelju ponudio mogućnost odgode leta te su oni uz Virgin Atlantic također otkazali desetine letova iz najveće zračne luke u zemlji, zračne luke Heathrow. Obilna kiša i mjestimična tuča uz stalne valove potopili su desetke tisuća kuća, a vjetar puše brzinom od preko 130 km/h. U Met Office u Aberdaronu, selu na sjeveru Walesa, zabilježen je vjetar od 150 km/h. 92000 kućanstava je ostalo bez električne energije, a velik broj rijeka i potoka se izlilo. U Irskoj, u Galwayu otkazana je svečanost otvorenja Europske prijestolnice kulture 2020.

Problemi širom Europe

Na sjeveru Francuske je u ponedjeljak ujutro bez struje bilo oko 130000 kućanstava, a otkazani su regionalni vlakovi i nadležne službe objavile su narančastu uzbunu. Poljska ima oko 55000 kućanstava bez struje, a vatrogasne službe su pozvane preko 1200 puta većinom radi poplavljenih dijelova kuća i urušenih stabala.

Radi sigurnosti otkazane sve utakmice

Sve utakmice prvenstva u Belgiji i Nizozemskoj koje su se trebale odigrati u nedjelju su odgođene zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Otkazane su neke od vrlo važnih utakmica, no sigurnost igrača i gledatelja je, naravno, bila važnija.

Hrvatska sve toplija

Bez obzira na elementarne nepogodne u ostalim zemljama Europe, u Hrvatskoj je uz jak orkanski vjetar temperatura tijekom dana iznadprosječno topla za veljaču, a jutarnje temperature su uglavnom između -5 i -1, što je normalno za ovo doba godine.

Uzrok svih tih nepogoda nije poznat, znamo da se oluja kreće s istoka prema zapadu Europe i nije poznato je li uopće dosegla svoj vrhunac te hoće li uskoro prestati. Nadamo se da Hrvatsku neće zahvati toliko ozbiljno stanje kao većinu Europe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *