Hrvatska književna kultura

Pavao Pavličić kao simbol književnosti

piše: Antea Radić

Danas u svijetu postoje mnoga područja kulture. Na našem području istaknula bih kulturu književnosti koja je svakako raznolika te ona sama sadržava mnoga područja.

Područje kulture književnosti koje se u ovome tekstu odnosi na pisanu književnost, odnosno sama djela naših autora, usmjerit ću na autora kojim se bavim posljednjih dana: na Pavla Pavličića. Rođen je u Vukovaru, 1946. godine i poznato je da se pisanjem profesionalno počeo baviti 1972. godine te da je do danas nanizao mnogo književnih uspjeha. Djela su uglavnom romani i namijenjena su svim uzrastima te su sva djela kriminalističkoga žanra. Također, može se istaknuti da osim što je pisac, Pavao Pavličić scenarist je te redatelj mnogih hrvatskih filmova (jedan od njih je Ritam zločina, kojem je koscenarist, a snimljen je prema njegovoj priči Dobri duh Zagreba).

Čitajući Pavličićevu knjigu Dobri duh Zagreba i roman Bakrene sove mogu zaključiti da je Pavličić napravio dva vrhunska djela iste tematike te žanra, ali na različite načine. Svojim umijećem i sposobnošću Pavličić je u navedenim djelima stvorio čitateljima, mnogim kriminalističkim događajima i napetostima, sliku stvarnosti te osjećaj realnosti na vrlo osobit i zapravo kompliciran način. U svome djelu Bakrene sove koristio se stvarnim mjestima Zagreba, realnim životnim situacijama te sam se i sama, nakon čitanja knjige, zapitala kolika je mogućnost u Zagrebu istražiti navedena mjesta.

Njegove knjige, osim na hrvatskome jeziku, pojavile su se i u izdanjima na češkome i slovačkome jeziku te je roman Večernji akt 1982. godine proglašen knjigom godine. Time mogu reći da je Pavao Pavličić pisac, scenarist i redatelj koji zasigurno obilježava hrvatsku pisanu kulturu te područje filmskoga svijeta, ali i područja izvan granica Hrvatske.

Nakon svoje 100. knjige, Bakrenih sova, Pavao Pavličić nedavno je objavio i romane Štićena osoba i Glas naroda, a prozni se niz nastavlja….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *