DSD- Deutsches Sprachdiplom Njemačka jezična diploma

piše: Lucija Uroić

U našoj V. gimnaziji u Zagrebu od 2007. god. pod vodstvom dr. sc. Irene Lasić i prof. Nike Ane Novak održava se DSD nastava kao fakultativni predmet za stjecanje njemačke jezične diplome na razini B2/C1, dva sata tjedno.

Sama nastava DSD-a razlikuje se od redovne nastave njemačkoga jezika po planu i programu. Cilj nastave je pripremiti učenike za polaganje ispita u svim jezičnim vještinama: slušanju, čitanju, govoru i pisanju. To se postiže kroz rad na projektima kao što su snimanje filmova i intervjua, debate, stručnih rasprava, izvođenje glumačkih skečeva te razmjenom učenika s gimnazijom Rabanus Maurus Schule iz njemačkog grada Fulde.

Učenici navode da je nastava zanimljiva jer gledaju se i analiziraju njemački filmovi, sluša i pjeva njemačka glazba, čitaju članci i knjige na njemačkome jeziku itd. To su ujedno i razlozi rasta broja zainteresiranih učenika i odličnih rezultata prolaznosti na ispitu.

Diploma o položenom DSD II ispitu učenicima služi kao doživotna internacionalna potvrda o poznavanju njemačkoga jezika te im omogućava studij u zemljama njemačkog govornog područja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *