Uvođenje VAR-a u Prvu hrvatsku nogometnu ligu (20. kolo)

piše: Matija Herceg

Sigurno se svi sjećamo uvođenja VAR-a na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, na kojem je hrvatska nogometna reprezentacija napravila povijesni uspjeh osvajanjem srebra, no mnogi govore da je Hrvatska mogla i osvojiti cijelo natjecanje i okruniti se naslovom svjetskih prvaka. VAR (Video Assistant Referee) je zapravo tehnologija koja omogućuje komunikaciju glavnog sudca i pomoćnih sudaca u VAR sobi, gdje sudci pregledavaju sporne situacije i pomažu glavnom sudcu u donošenju bitnih odluka.

VAR se uključuje u 4 različite situacije:

  1. U slučaju pogotka VAR pregledava snimku pogotka, te ako je zaleđe ili ako je prije pogotka napravljen prekršaj, VAR javlja sudcu da pogodak ne vrijedi
  2. U slučaju potencijalnog prekršaja u šesnaestercu za najstrožu kaznu (jedanaesterac) VAR pregledava snimku i utvrđuje je li prekršaj napravljen u kaznenom prostoru, te ima li dovoljno elemenata za sviranje jedanaesterca
  3. U slučaju incidenata za izravni crveni karton
  4. U slučaju potencijalne pogrješke u zamjeni identiteta (ako glavni sudac dodijeli kaznu krivom igraču)

VAR se NE uključuje u situacijama za žuti karton.

 U finalu Svjetskog prvenstva veliku je ulogu igrao VAR i zbog toga je VAR obilježio to prvenstvo. Ako se možda ne sjećate, Hrvatska je do 38. minute bila izjednačena s Francuskom, rezultat je bio 1-1, no zatim je nezgodna lopta pogodila ruku Ivana Perišića, te je sudac tog finala, Nestor Pitana bio prisiljen zbog nesigurnosti upotrijebiti VAR. Nakon pregleda snimke na monitoru uz tribine Pitana je pokazao na bijelu točku te je zatim jedanaesterac lako izveo Antoine Griezmann za vodstvo Francuske. Mnogi sportski stručnjaci, a ujedno i naš izbornik Zlatko Dalić, tvrde da je taj jedanaesterac odveo samo finale u potpuno drugom smjeru.

Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji mnogi su nogometni savezi uveli VAR u svoje nacionalne lige. U prošloj se sezoni VAR koristio u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Francuskoj, a od ove sezone u Engleskoj i u Ligi prvaka. Zbog mnogih sudačkih pogrješaka i propusta prijašnjih sezona HNS je 26. 2. 2019. odlučio uvesti VAR u proljetni dio sezone 2019./2020. Naime sudci Prve hrvatske nogometne lige su za vrijeme ljetne stanke 2019. i zimske stanke 2020. bili educirani i trenirani za korištenje VAR-a. VAR se prvi put koristio u Prvoj HNL 31. siječnja 2020. na utakmici 20. kola između Intera iz Zaprešića i Istre 1961, no tijekom utakmice nije bilo potrebe za VAR-om. Od ostalih utakmica 20. kola VAR je bio najviše prisutan u utakmici Varaždina protiv Hajduka. Utakmica je završila 3:0, a već prva situacija za korištenje VAR-a bila je u 15. minuti, kada je igrač Varaždina igrao rukom unutar šesnaesterca. Sudac Pejin ponovno je pogledao na monitoru situaciju, te je zatim pokazao na bijelu točku, no Mijo Caktaš nije bio uspješan u realiziranju jedanaesterca. VAR je bio u upotrebi ponovno u 30. minuti, kada je VAR poništio gol Hajduka zbog zaleđa Eduoka, no Hajduk je ipak zatresao mrežu Varaždina u 42. minuti pogotkom Jradija. U drugom poluvremenu, u 69. minuti, nakon Hajdukova kornera VAR je ponovno pomogao sudcu Pejinu u sviranju najstrože kazne, jedanaesterac je bio dosuđen zbog igranja rukom. Ovaj put je Mijo Caktaš mirno realizirao jedanaesterac za 2:0 Hajduka. Unatoč Torcidinim transparentima protiv VAR-a VAR je pomogao Hajduku i u 3. pogotku, kada smo opet vidjeli kako radi VAR. Tihomir Pejin ponovno je gledao snimku na kojoj je vidio kontakt Roce i Jakoliša, no ovaj put Mijo Caktaš nije mogao zabiti pogodak, zato što nije bio u igri, ali zato je Eduok sigurno poentirao. Na toj je utakmici VAR radio bez pogrješke, te je puno pomogao sudcu Pejinu. Iz te utakmice možemo zaključiti da će VAR sigurno pomoći sudcima u našoj domaćoj ligi, te će smanjiti mnoge komentare i prepirke navijača, trenera, igrača o suđenju na nekoj utakmici. Time će se sportski analitičari moći puno više posvetiti nečem ljepšem, a to je sama igra naših klubova, koja se u zadnjih nekoliko godina poboljšala, te su se mnogi klubovi ojačali. Možda ovo proljeće nećemo vidjeti borbu za naslov zbog velikog vodstva Dinama, no sigurno ćemo uz pomoć VAR-a moći uživati u borbi za europska mjesta, zato što ove sezone prvih 5 mjesta vodi u Europu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *