Izbori u SAD-u

Sve važne činjenice koje trebate znati o ovogodišnjim američkim izborima

Piše: Klara Malojčić

Trećeg studenog ove godine odvijali su se 59. izbori u Sjedinjenim Američkim Državama. Glavni kandidati su bili Donald Trump – član republikanske stranke i Joe Biden – član demokratske stranke. Kandidati su se razlikovali u gotovo svakom političkom stajalištu te su zato rezultati izbora bili iznimno važni.

Kako bi pobijedio, svaki kandidat morao je osvojiti najmanje 270 elektoralnih glasova. Elektoralni glasovi dobivaju se na način da u nekoj državi kandidat osvoji većinu glasova,  a svaka država s obzirom na veličinu prostora koji zauzima i broju stanovnika ima određen broj elektoralnih glasova. Takav sistem, po mojem mišljenju, nema smisla jer na kraju ne vrijedi svaki glas jednako, a nema razloga da glas osobe koja živi npr. u saveznoj državi Kalifornija vrijedi manje od nekog tko živi u Texasu. Zato je unatoč tome što je Joe Biden imao uvjerljivo više glasova, više nego  ijedan drugi kandidat u povijesti, i dalje bilo upitno hoće li pobijediti izbore.

Uz trenutnu epidemiološku situaciju izborni se nisu mogli normalno održavati, već su se u nekim državama morali održavati putem pošte te je zato brojanje glasova trajalo nekoliko dana dok su svi glasovi stigli.

Nakon frustrirajućeg tjedna kao pobjednik izašao je Joe Biden, demokratski kandidat, no to nije bio kraj. Trenutni predsjednik Donald Trump odbijao je priznati svoj poraz tvrdeći da su postojale pogreške u brojanju glasova te da je bio prevaren, no nije imao dokaza za nikakvu vrstu nepravilnosti, pogotovo ne nekih toliko velikih da bi promijenile rezultate izbora. U ovom trenutku izgleda kao da i dalje planira podnijeti tužbu, no sve ostale službe SAD-a, uključujući Bijelu kuću, već su započele tranzicijsku fazu i prihvatile rezultate izbora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *