Posljedice smrti Ruth Bader Ginsburg

Kakav će utjecaj na SAD imati smrt RBG?

Piše: Klara Malojčić

18. rujna 2020. umrla je Ruth Bader Ginsburg, druga ikad žena koja je bila sutkinja Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država. Iako se nekima danas čini da to ne znači ništa, njena smrt mogla bi drastično promijeniti mnoge zakone u SAD -u pa time i utjecati na ostatak svijeta, a kako bi mogli potpuno razumjeti važnost njene uloge morate razumjeti način na koji funkcionira sustav SAD-a.

Vrhovni sud jedan je od tri najviša tijela vlasti u SAD-u, članove suda imenuje predsjednik, a potvrđuje ih Senat. Mandat im traje doživotno osim ako se ne odluče dati ostavku ili su opozvani. Razlika između Vrhovnog suda SAD-a i sličnih institucija u drugim državama je činjenica da Vrhovni sud SAD-a sve akte izvršne i zakonodavne vlasti može staviti van snage proglašavajući ih protuustavnim.

U samom sudu nalazi se osam sudaca i jedan Predsjednik suda, a dijele se s obzirom na to kako pristupaju Ustavu na konzervativne i liberalne. Prije smrti RBG na sudu se nalazilo tri suca koje su imenovali demokrati te njih šest koje su imenovali republikanci, no jedan od sudaca koji je imenovan od strane predsjednika republikanca sudac Kennedy ponekad svoje glasove daju na stranu liberala te su time odluke suda često izglasane sa pet za i četiri protiv ili obrnuto. Time se moglo zaključiti da je podjela između republikanaca i konzervativaca na sudu pravedna, no poslije smrti RBG sve bih se moglo promijeniti.

Kao što vjerojatno znate predsjednik SAD-a je trenutno Donald Trump, republikanac čiji mandat ističe na kraju 2020. On naravno želi imenovati novog sudca ili sutkinju prije nego što istekne njegov mandat što je već započeo nominirajući sutkinju Amy Coney Barrett. Ako uspije u svojoj namjeri da ju Senat potvrdi prije kraja njegovog mandata to bi rezultiralo republikanskom većinom od 6 naprema 3.

RBG bila je velika aktivistica i provela je svoj život boreći se za jednakost i prava žena, a republikanska većina znači da će sav njen rad biti ugrožen. Na primjer, više republikanskih sudaca Vrhovnog suda smatra da žene ne bih trebale imati pravo na abortus što bi moglo rezultirati time da ženama to pravo bude oduzeto, a RBG cijeli život je provela radeći na tome da svaka žena može imati izbor koji može na siguran način provesti.

Osim nasljedstva RBG republikanskom većinom dolaze u pitanje i razna druga ljudska prava kao što su zdravstveno osiguranje i prava LGBTQ zajednice. Na kraju može se zaključiti samo da će ovolika republikanska većina zasigurno donijeti mnoge promijene u SAD.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *