Dead Poets Society

Recenzija filma Dead Poets Society

Piše: Ema Lovinčić, 2.e

Dead Poets Society je bez sumnje film koji će vas zainteresirati, zabaviti te oduševiti bez obzira po koji put ga gledate. Prvi put sam pogledala ovaj film prije nekoliko godina te sam ga nedavno odlučila još jednom pogledati.

Ovaj film je američka drama iz 1989. godine te ga je režirao Peter Weir. Film je postigao veliki uspjeh, dobio je izvrsne kritike te je nominiran za mnoge filmske nagrade (osvojio je Oscar za najbolji scenarij i mnoge druge). Radnja je smještena smještena u elitnu Akademiju Welton 1959. godine te prati profesora engleskoga jezika koji je imao drugačiji pristup predavanjima.

 Temeljne vrijednosti škole bile su tradicija, čast, disciplina i izvrsnost, a profesor Keating je imao netradicionalan pristup podučavanju. Imao je neobične tehnike podučavanja, inspirirao je svoje učenike poezijom. Cilj mu je bio da svaki od učenika pronađe sebe, shvati što ga zanima te čime se želi baviti u životu. Htio je da se nauče izražavati, ne bojati se izreći svoje mišljenje. Svemu tome ih je učio putem poezije, pronalazio primjere u djelima, piscima…Nekolicina učenika je osnovalo društvo mrtvih pjesnika te su se nalazili u jednoj špilji i tamo se divili poeziji, čitali, razmišljali, raspravljali…

 Svidjelo mi se što su u filmu prikazali život nekoliko učenika, iz njihovih perspektiva te smo na taj način mogli vidjeti s kakvim se problemima susreću, kako ih rješavaju te bolje razumjeti kako se osjećaju u određenom trenutku. Odlično je bilo što scenarij nije bio ni sličan scenarijima ostalih filmova te nisam zvana što mogu očekivati, sto će se dogoditi, tko će kako postupiti… Ovaj film imao je toliko važnih životnih lekcija u sebi. Svi glumci bili su odlični te je bilo ozbiljnih uloga, humorističnih… Osobito me zadivilo što je film napravljen toliko stvarno, toliko realno te su prikazani pravi problemi s kojima se susrećemo svakoga dana.

Film me stvarno oduševio te bih ga svima preporučila. Najbolje ga je pogledati više puta tokom života te možete shvatiti kako na drugačiji način gledate na film, te kakva razmišljanja je u vama pobudio. U svijetu bi trebalo biti više ovakvih profesora koji se trude najbolje što mogu pripremiti učenike na život koji ih čeka nakon školovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *