Kobe Bryant

Prva godišnjica smrti košarkaške legende

Piše: Dominik Celinić, 2.e

Legendarni košarkaš Los Angeles Lakersa i jedna od najvećih zvijezda u povijesti NBA lige Kobe Bryant i njegova kćer Gianna poginuli su u nesreći 26.1.2020. godine. 26.1.2021. godine obilježena je prva godišnjice njihove smrti.

Cijeli svijet je ostao zaprepašten u nedjelju 26. siječnja 2020. godine, kada je objavljena vijest da je Kobe Bryant poginuo u padu helikoptera, a u nesreći su stradali i njegova 13-godišnja kćer Gianna i još sedmoro putnika u Calabasasu, zapadno od Los Angelesa.

Zbog trenutne situacije sa korona virusom, navijači se nisu mogli okupiti ispred Staples Centra kao što su to učinili nakon njegove smrti. Staples Centar je stadion Los Angeles Lakersa. Navijači su nakon njegove smrti ondje ostavljali fotografije, cvijeće i palili mu svijeće u čast, a od tada je širom SAD-a nacrtan 321 mural sa likom Kobe Bryanta.

Bryant, čiji je nadimak bio “Crna mamba” se 2016. godine povukao iz NBA lige kao petostruki šampion, a cijelu karijeru proveo je u Los Angeles Lakersima. Način njegove igre, volja za trening i njegov utjecaj izvan same košarke utjecali su na mnogobrojne mlade NBA zvijezde, te i na ljude općenito.

Smatra se jednim od najboljih igrača u povijesti NBA lige, a na ljestvici igrača s najviše ostvarenih koševa još uvijek drži četvrto mjesto. Njegovi dresovi sa brojem 8 i 24 povučeni su iz upotrebe. NBA liga će u svibnju primiti Kobe Bryanta u Kuću slavnih, u pratnji njegove tri kćeri i udovice Vanesse Bryant. Vanessa Bryant je svojevremeno podnijela tužbu protiv kompanije u čijem je vlasništvu bio helikopter. Ona je navela kako je vozač bio neodgovoran, jer je odlučio voziti po nepogodnim uvjetima umjesto da je otkazao let.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *