MIJENJAJU LI SE OKUSNI PUPOLJCI NA JEZIKU?

ZANIMLJIVOSTI JEZIKA

piše: Zrinka Mihaljević, 2.E

Ljudi imaju oko deset tisuća okusnih pupoljaka, koji sadrže receptore okusa. Oni su smješteni oko manjih struktura, papila, koje se nalaze na gornjoj površini jezika, mekom nepcu, gornjem jednjaku, obrazu i epiglotisu. Te strukture služe za percepciju okusa: slani, kiseli, gorki, slatki i umami. Jeste li se ikada upitali, mijenjaju li se ove strukture vremenom? Može li nešto što je prije bilo ukusno postati ono što se vama ne sviđa?

Promjene u okusnim pupoljcima mogu uvelike utjecati na način na koji se doživljava okus. Percepcija okusa može biti oštećena različitim načinima, primjerice virusnim ili bakterijskim infekcijama. Infekcije gornjih dišnih putova, bilo virusne ili bakterijske, mogu izazvati simptome poput začepljenja nosa što može smanjiti njuh te u konačnici percepciju okusa. Drugi primjer su poremećaji živčanog sustava koji utječu na živce usta ili mozga te tako utječu i na okus (npr. Parkinsonova bolest ili Alzheimerova bolest). Pothranjenost također može uzrokovati nedostatak određenih vitamina i minerala koji su neophodni da bi okusni pupoljci pravilno funkcionirali. Nedostatak vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, cinka i bakra može dovesti do gubitka okusa.

Neki lijekovi također mogu promijeniti okusne pupoljke i percepciju okusa, tako što uzrokuju suhoću usta, zbog čega okusni pupoljci teško prepoznaju kemikalije okusa. Okusni se pupoljci  mijenjaju starenjem tako što se smanjuju i mijenjaju funkciju. Pušenje također može utjecati na osjećaj okusa, između ostalih dugoročnih učinaka. Kemikalije kao karcinogeni i alkaloidi mogu promijeniti receptore u okusnim pupoljcima. Osim bolesti, starenja ili drugih uzroka percepcija je okusa uglavnom stalna.

Promjene okusnih pupoljaka se mogu događati prirodno, bilo to starenjem, infekcijama ili bolestima. Različita istraživanja kažu drugačije stvari, neka kažu da se okusni pupoljci mijenjaju svakih deset dana, a neka kažu da se mijenjaju čak svakih sedam godina. Ipak, može se reći da je naš osjet okusa uglavnom stalan.

Ako osjećate promjenu u okusima koju ne možete objasniti ili koja neće nestati, zakažite posjet liječniku radi daljnjeg ispitivanja.

Osjetilo okusa – OSJETILA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *