Vrijeme je novac

Piše: Karmen Šundov, 2.e  

Prije 2 tjedna, 22.01, bio mi je rođendan i navršila sam 16 godina. Iako mi vlastiti rođendan ne znači mnogo (no uvijek ga je lijepo proslaviti), ove godine me to potaklo na razmišljanje.

Svaki rođendan smo sve stariji, zreliji te proživimo više događaja, no u ovoj dobi imamo i manje vremena za odluke, pogotovo kad razmišljamo o budućnosti. Neće ostati još dugo do mature i fakulteta, zato mi majka uvijek kaže da je „o takvim stvarima bolje misliti unaprijed.“ Prije nego što ponestane vremena, trebali bismo dobro razmisliti o važnim životnim odlukama jer bi nas to moglo koštati sreće. Ako se, na primjer, ‘na brzinu’ prijavimo na fakultet ili posao, a kasnije shvatimo da to nije za nas samo zato jer smo bili neoprezni i htjeli se što brže riješiti problema, neće biti tako lako promijeniti odluku. Pogreške poput takvih mogu ostaviti loše dugoročne posljedice i učiniti nas nesretnim, zatočenim u mjestu u kojem se ne osjećamo dobro, iako bi fakulteti i poslovi trebali biti samostalni izbori.

Naravno, ne vjerujem samo u to. Mislim da je važno biti organiziran u svakodnevici. Na primjer, kada se probudim, u glavi već imam spremnu ‘rutinu’ za jutro koju sam stekla navikom. Organizacijom i znanjem o rasporedu dana dajemo si više slobodnog vremena za neke druge aktivnosti. Važno je znati odvojiti slobodno vrijeme od učenja, vježbanja, izvanškolskih aktivnosti i sl. jer ako svaki dan radimo sve ‘lijevom nogom,’ nećemo biti spremni za budućnost, gdje će nas čekati više posla, gdje će se na poslu tražiti organizacija i disciplina.

U našoj dobi, ipak, pogotovo u ovo doba, najvažnije je stvarati uspomena kojih ćemo se sjećati. Poznata izreka kaže „Od kolijevke do groba, najslađe je đačko doba,“ tako da, prije nego što odrastemo, prije nego što se nećemo moći više vratiti u lijepe mlade dane, trebali bismo se potruditi i uložiti volju u to da se što više družimo s prijateljima, da ostanemo u kontaktu i da ne provodimo dane potpuno sami. Na kraju, ipak je istinito da je vrijeme novac te da će čovjek uvijek biti društveno biće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *